Nationaldagen firades i soligt Dals Rostock: ”Det är så stämningsfullt här”

Solen sken när den svenska nationaldagen firades med sång och uppträdanden i Brunnsparken i Dals Rostock – den idylliska gamla kurorten som utvecklats mycket de senaste åren.
– Det bästa idag var barnkören, det var därför vi kom hit, säger Angelika Torin som under eftermiddagen satt i gräset och njöt med familj och vänner.

ANNONS
LocationDals Rostock|
|

Parkeringen vid Brunnsparken i Dals Rostock var helt fylld och många fick parkera längre bort. Firandet av den yngsta av de röda dagarna i Sverige – nationaldagen – har blivit ett allt större dragplåster på många håll. Så även i Dals Rostock.

”Är det någon som är släkt med Gustav Vasa eller ve och fasa, Kristian Tyrann?”, frågar Linnea Lindstedt, näringslivsutvecklare på kommunen, när hon kliver upp på scenen för att ge publiken ett litet historiskt perspektiv. Ingen svarar i och för sig ja – men den som är nyfiken kan kolla upp det på Melleruds museum, berättar hon.

Ett populärt inslag var annars barnkören, under ledning av Gun-Britt Gustafsson, sångpedagog och körledare på Kulturskolan.

– Jag är så tacksam över att det blev bra väder till slut. Jag var orolig igår, men det blev så mycket bättre än jag kunnat ana och det har kommit så mycket folk, säger hon när firandet på scenen är slut och hon kan andas ut.

Varför lockar den här dagen så många?

– Det har tagit ett tag för folk att se nationaldagen som något speciellt. Kanske blir det mer att vi känner efter att vi uppskattar det vi har, med fred och frihet. Det är något vi kan hylla den här dagen, säger hon.

Efter sången på scenen i Brunnsparken visade ett antal personer i publiken upp sig i folkdräkter.

Kjell Odelgårds folkdräkt blev klar kvällen innan.
Kjell Odelgårds folkdräkt blev klar kvällen innan. Bild: Johannes Nilsson

Kjell Odelgård från Frändefors var en av de besökare som klädde sig i den traditionella utstyrseln. Han berättar att den blev färdig så sent som kvällen innan.

– Det var min fru som sydde den. Det är min första folkdräkt. Det har varit jättetrevligt idag, vi hade tur med vädret, säger han till Melleruds Nyheter.

Kommer du få användning av den igen?

– Jo, det är tanken, jag kommer nog ha den på vår hembygdsdag i Frändefors sista helgen i juli, säger han.

Cecilia Jansson, tillsammans med Martin, Abraham och Althea, har kommit hit från Bolstad för att fira nationaldagen – för andra året i rad.

– Det är väldigt stämningsfullt och mysigt här. Vi är traditionella i vår familj så det är det viktigt med nationaldagen, säger Cecilia.

Vad är en bra nationaldag för er?

– Vi åker på firande – och så äter vi gräddtårta, säger Martin och Althea.

Dals Rostock har utvecklats mycket

Många besökare passade även på att se sig om i den idylliska bygden kring den gamla hälsobrunnen, som de senaste åren har utvecklats med fler butiker och satsningar på bland annat en musikfestival i juni.

– Idag är det extra mycket folk i butiken. Nu är säsongen verkligen igång, från och med nationaldagen egentligen, säger Caroline Anderberg, som driver Inez Vintage – en omsorgsfullt inredd butik, där hela inredningen i princip är till salu. Det är ett av de senaste tillskotten i klustret av sevärdheter i Dals Rostock.

I närheten ligger Kerstins Ateljé & Butik i ett före detta församlingshem med takmålningar. Kerstin Ljungqvist berättar att hon för 15 år sedan räddade huset från att kyrkan skulle riva det. Idag jobbar hon där och driver butik.

Hon är en central del i Dals Rostocks utveckling. Utöver ateljén driver hon även Örtagården och var initiativtagare till att bygga upp det gamla stationshuset igen, i halv skala, som uppfördes år 2000.

Hon har sett hur allt fler hittar till Dals Rostock.

– Det har blivit mer och mer. Och sådana här dagar som nationaldagen kan folk strosa runt och stanna länge, och så kan man ju sova över på Kroppefjälls bed & breakfast. Det är mycket för folk att se på, säger hon.

LÄS MER:Studentglädje i Mellerud: ”Känns både roligt och sorgligt”

LÄS MER:Lyckliga studenter sprang ut från Nuntorp under glädjetjut

LÄS MER:Nya ICA-handlaren: ”Mellerud ger mig en skön energiboost”