Studentglädje i Mellerud: ”Känns både roligt och sorgligt”

Mot friheten! Prick klockan 14 rusade eleverna ut genom skolans dörrar. Det är glädje och framtidstro – men också vemod på samma gång.
– Ja det känns både roligt och sorgligt att vi slutar nu. Men ikväll blir det fest på stranden, säger Josefine Andersson, som har gått barn och fritid.

ANNONS
|

I år var det sammanlagt 20 elever som gick ut lärlingsprogrammet på Dahlstiernska gymnasiet i Mellerud. Det är färre elever än tidigare år – i fjol var det 26 elever som sprang ut – men det märktes inte på den stora uppslutningen av vänner och familj utanför skolans dörrar.

En av alla som firade var Hawo Hussein från Trollhättan.

– Det känns jättebra att vara klar med allting, men jag kommer att sakna att vara i skolan och alla lärarna, säger Hawo, som har gått barn och fritid i Mellerud – och redan fått jobb.

– Det blir fest hemma nu. Och ja, jag har jobb inom hemtjänsten i Vänersborg!

Hon är inte ensam om kliva rakt ut i arbetslivet. Flera av de elever som Melleruds Nyheter pratar med har redan fixat jobb inför sommaren. Vissa har till och med fått en fast anställning, som exempelvis Daniel Seyed Hoseini, som dagen till ära har på sig solglasögon och är på riktigt glatt humör.

– Idag är en bra dag. Jag skrev på anställningsbeviset idag faktiskt! Jag har fått jobb på Elmontage på Dal AB, säger han.

– Jag har haft praktik 3,5 år, så det här känns roligt. Ikväll ska jag fira med kompisar!

Emil Petersson är en annan lycklig student som står i vimlet och blir firad av släkt och vänner – och även den nye chefen, som också finns med i firargänget. Emil Petersson bor i Brålanda och har gått inriktning mark och anläggning. Nu har fått jobb på företaget JA Entreprenad i Mellerud – och ett stipendium på 10 000 kronor från Byggföretagen.

– Ja det är roligt! Det blir firande på Gestad bygdegård med släkt och vänner ikväll, säger Emil innan det är dags för fler i bekantskapskretsen att fira honom.

Jonathan Åkerstedt har gått barn och fritid och förbereder sig för en sommar fylld med jobb. Han börjar redan nästa vecka.

Hade du inte velat haft lite ledigt nu då?

– Jag är ju ledig nu några dagar, det får räcka.

Hur firar du?

– Det blir fest ikväll, Vita sannar!

Traditionsenligt utspring från skolans entré

Sammanlagt hade ett stort antal släkt och vänner samlats för att se när de nybakade studenterna först gjorde det traditionsenliga utspringet från skolan, innan det blev marsch på gatan och till slut spring genom konfettiregn och en blågul portal i parken utanför skolan. Här blev det också kramkalas med släkt och vänner.

Se utspringet ovan. Video: Johannes Nilsson

Studenten Pontus: ”Ser fram emot att tjäna riktiga pengar”

Pontus Alfredsson står ihop med familj och vänner i parken. Han ser fram emot att komma ut i arbetslivet – och har stora planer.

– Jag ser fram emot att komma ut i arbetslivet och tjäna riktiga pengar. Jag och min pappa har dessutom köpt ett hus som ska renoveras.

Bengt Åke Eriksson är stolt morfar till Pontus.

– För 20 år sedan var han ”så här liten”. Nu är han vuxen och har tagit studenten, det känns riktigt stort, säger han innan han kramar om Pontus.

Pontus Alfredsson och morfar Bengt Åke Eriksson.
Pontus Alfredsson och morfar Bengt Åke Eriksson. Bild: Susanne Emanuelsson

LÄS MER:Lyckliga studenter sprang ut från Nuntorp under glädjetjut

LÄS MER:Första Vux-lärlingarna klara: ”Vi är ensamma i Dalsland om den utbildningen”

LÄS MER:Musikeleverna tog sig an ABBA