Hugo elitsatsar – målet är att kunna leva på cykelsporten

Elitsatsande MTB-cyklisten Hugo Porath från Mellerud tävlar denna säsongen i Camp Dalslands färger. Han bor sedan flera år i Falun och hårdsatsar inom mountainbike.
Bland annat har Hugo två JSM-guld och seger i Dalsland X-Country 2024 på meritlistan. Hans mål är att ingå i ett lag i världscupen och kunna leva på sporten.
– Det är otroligt hårt att vara på den nivån, säger han.

ANNONS
|

Att Hugo började med cykelsport är ingen högoddsare. Hans pappa Markus Porath är en skicklig cyklist sedan många år.

– Jag har cyklat så länge jag minns och tävlat sedan åtta-nioårsåldern, då ställde jag bland annat upp i Karolinertrampet och på SK Granans tävlingar. Men jag har också spelat fotboll och innebandy, säger 21-åringen när Melleruds Nyheter träffar honom under ett besök hemma hos föräldrarna i Mellerud.

Pappa Markus och mamma Ulrika följer alltid med och servar på tävlingarna.

– Utan deras hjälp hade det aldrig fungerat, säger Hugo.

Från en solig Swe-cup deltävling i Göteborg dagen efter vinsten i Dalsland Cross Country.
Från en solig Swe-cup deltävling i Göteborg dagen efter vinsten i Dalsland Cross Country. Bild: FREDRIK AREMYR

2019 började han på Hagströmska gymnasiet i Falun, med inriktning cykel. Här finns bra träningsmöjligheter och kompisar med samma intresse.

Ett träningsmecka

– Falun är ett träningsmecka, konstaterar han.

Han är med i Dala Sports Academy som har egen elitidrottsmiljö med syfte att stötta och främja elitidrottare i den dagliga träningen Verksamheten drivs av RF-SISU Dalarna med medel från Falu och Borlänge kommun samt specialidrottsförbunden för de fem idrotterna som ingår i verksamheten.

Från och med sista året på gymnasiet har Hugo Erik Åkesson som tränare.

– Han strukturerar upp min träning, jag tränar mellan 15–25 timmar i veckan. Mest cykel plus ett gym-pass i veckan. Cyklar gör jag mest i skogen, men också på landsväg och gravel.

Hugo använder ofta gymmet hemma hos föräldrarna.
Hugo använder ofta gymmet hemma hos föräldrarna. Bild: Susanne Emanuelsson

Hugo är relativt ofta i Mellerud. Här finns goda träningsmöjligheter. Hemma finns ett eget gym och på Kroppefjäll och i Sjöskogen finns bra cykelmöjligheter.

– Men jag saknar lite längre backar för intervaller.

Velodrom – bra träning

Efter gymnasiet stannade Hugo kvar i Falun, vintertid arbetar han där som instruktör på Sveriges enda inomhusvelodrom. Själv tränar han velodromcykling en gång i veckan under vintersäsongen.

– Det är jättebra träning med klungkörning i höga farter, förklarar han.

På sommaren jobbar Hugo i cykelbutiken Dalsland Experience i Bengtsfors. Från och med denna säsongen kör han tävlingar för Bengtsforsbaserade Camp Dalsland med Bo Pettersson i spetsen.

– Jag får hjälp med kläder och startavgifter av dem. En del cykeltillbehör får jag från andra sponsorer och jag kör på en Allebikecykel.

Hugo beskriver sig som en allroundåkare. Han är explosiv, har bra teknik och styrka samtidigt som han är uthållig.

Vad är så roligt med cykelsporten?

– Att man kan kombinera cykelglädjen och gemenskapen med att se hur bra man kan bli. Att se hur man blir starkare och snabbare.

Cykel – det roligaste han vet

När Hugo var yngre ställde han upp i Västgötacupen. Där fick han nya kompisar som han fortfarande har kontakt med.

– Jag tävlade mycket, men det är svårt att säga när jag bestämde mig för att satsa. Cykel är det roligaste jag vet, så det var naturligt för mig att satsa inom det. Men jag var aldrig i topp de första åren.

Sedan kom pandemin, då tränade Hugo ännu mer och 2021 vann han Junior-SM i XCM, vilket står för Cross Country Marathon. Han cyklade hem en fin femteplats i Junior-SM i XCC, som står för Cross Country Short Track. Samma år var han sexa i Junior-SM i disciplinen XCO. Här kör man cirka 90 minuter på en bana som är tekniskt svår.

– Jag tycker XCO är roligast eftersom jag är relativt explosiv. Men jag kör också i Långloppscupen.

2022 var Hugos första år som elitcyklist, han kör i klassen U23. Det var en bra säsong, bland annat blev Hugo sexa i Billingeracet som ingår i Långloppscupen. Han började ta kliv i elitklassen och låg Topp-15 i Sverige.

Ingen bra säsong

2023 gick han med i Serneke Allebike. Den säsongen gick inget vidare.

– Jag vurpade i april och skadade handleden, så det gick inte alls bra i två tävlingar eftersom det gjorde för ont. Men jag blev tolva i Lugnet XCO som är Sveriges hårdaste MTB-bana.

Hugo fick dessutom ryggproblem som hängde med hela säsongen. Trots behandlingar och undersökningar hittades inget fel. Vintern 2023-2024 tränade han på och i början av 2024 gick över till Camp Dalsland för att köra i deras färger och vara ambassadör för deras arrangemang.

– Då var formen mycket bättre, jag kände att det fanns mer fart.

Hugo åkte till Cypern i februari för att tävla och samla UCI-poäng. Säsongen i Sverige startade i april, då drog också Svenska SWE Cup igång som består av ett tiotal tävlingar fram till september. Han har fullt upp med mästerskapstävlingar plus några starter utomlands.

Från tävlingarna på Lugnet i slutet på maj i år.
Från tävlingarna på Lugnet i slutet på maj i år. Bild: @dahlgce01

– Sedan april har jag tävlat sju helger i rad, med totalt 14 starter. Jag har haft bra form i tävlingsblocken och vann Dalsland Cross Country i Bengtsfors till exempel.

Dagen efter körde han ett lopp i Göteborg. Där kom Hugo på 14:e plats med hårt motstånd från Norge. Allt avslutades med Borlänge Tour där man körde tre etapper, där blev Hugo elva totalt.

När Melleruds Nyheter träffar Hugo är han inne i en lugnare period. Men 30 juni var det dags för Ränneslättsturen i Eksjö. Nu till helgen kör han Mörksuggejakten i Rättvik. Båda ingår i Långloppscupen.

SM i Alingsås

Nästa utmaning blir MTB-SM 18–21 juli i Alingsås. Hugo tävlar i Herrar Elit XCO och XCC.

– Sedan fortsätter Långloppscupen och jag ska ladda för Cykelvasan. 2023 kom jag på 40:e plats och 2022 kraschade jag. Nu hoppas jag det ska gå bättre.

Vad är ditt mål i år?

– Att köra in som Topp-10 på SM i Alingsås hade varit riktigt bra.

Ditt mål på längre sikt?

– Att ingå i ett lag och cykla i världscupen. Jag vill kunna leva på sporten, men det är otroligt hårt att vara på den nivån.

Camp Dalsland står som arrangör för Gravel-SM 21 september. Självklart ska Hugo köra loppet.

– Jag har bra koll på banan som är 16 mil och nästan 2 000 höjdmeter. Jag vore jättenöjd med en Topp-10-placering där. Det är såpass nytt så det är svårt att veta något om konkurrenterna, svarar Hugo.

Han planerar att bo kvar i Falun, men kommer ofta ”hem” till Mellerud under sommaren eftersom det blir närmare till tävlingarna härifrån.