Hockeymål avgjorde derbyt mellan Åsebro och Brålanda

Åsebro IFs herrar hade en hyfsad statistik inför hemmamatchen mot Brålanda IF. Bara en förlust på de fem senaste matcherna. Med tre oavgjorda på dessa matcher, och två oavgjorda för BIF på de fem senaste, låg ett kryss nära till hands. Men Brålanda ville annorlunda och kunde åka hem med en 3-1-seger i bagaget.

ANNONS
|

Vädrets makter var delvis med de 125 åskådarna på Rudevi. Regnet hade upphört och ersatts av en vacker regnbåge, men vinden kylde rejält.

Till en början bjöds det på en jämn tillställning. Det var två lag som ville bjuda upp till fin, snabb fotboll, men som också ville täppa till bakåt. Det tog därför hela tio minuter innan det första avslutet kom. Då var det Brålandas Hampus Hansen som placerade bollen en bra bit över ribban.

Första skottet på mål kom först i 21:a minuten. BIF:s Filip Nilsson stod för bedriften, men bollen plockades enkelt ner av ÅIF:s målvakt Jonathan Erlandsson.

Brålanda tog över spelet

Efterhand tog Brålanda över mer av spelet och med cirka en halvtimme spelad kom 0-1. Ett uppspel på vänsterkanten slutade med en genomskärare rakt genom straffområdet. Från höger kom backen Hamza Hammonaoi in och kunde från mycket nära håll rulla in bollen.

Åsebro var dock inte helt utan chanser. Mathias Skoogh-Olsson hade ett bra skott några minuter senare, som Edvin Hedlund i BIF-målet fick sträcka ut rejält på. I 37:e minuter dribblade Ali Makiya bort 3-4 Brålandaförsvarare och fick på ett skott som Hedlund tvingades till en fin fotparad på.

Strax före pausen kom 0-2. Den här gången kom inlägget från höger och Arber Nikqi kunde från en central position näta. Ett halvtidsresultat som kändes logiskt även om ÅIF vann hörnstatistiken med 4-2.

Tuffare i andra halvlek

I andra halvlek blev spelet tuffare. Det smällde rejält i närkamperna och frisparkarna kom tätare. Det är talande att matchens samtliga fem varningar kom denna halvlek.

Samtidigt tog Brålanda över allt mer. Skillnaden i tabelläge visade sig tydligt. Bortalaget spelade kraftfullare och med tydligare struktur. Det kändes som de hade full kontroll på matchen.

Men Åsebro hade inte gett upp. Med tio minuter kvar fick de en frispark i farligt läge. Pontus Tisell Norén tog den, och i efterspelet fick laget en högerhörna. Den slogs tätt på mål och ledde till ett antal nickar. Det liknande nästan ett flipperspel innan mittbacken Mattias Boman lyckades få in den i mål, 1-2.

Målet tände hemmalagets hopp och under slutfasen fick de till ett ordentligt tryck mot Brålandamålet. BIF fick slå ifrån sig, och i denna fas kom lagets samtliga tre varningar.

Hela laget skickades upp

På övertid fick Åsebro sin sista chans. Vid en högerhörna skickade man upp i stort sett hela laget, inklusive målvakten Erlandsson, i straffområdet. I efterspelet kom Brålanda i en blixtsnabb kontring och från cirka 40 meter kunde Filip Nilsson skicka in bollen i det tomma ÅIF-målet. Ett slut vi sett många gånger i ishockey, men mycket sällan i fotboll.

Totalt sett ett rättvist resultat, där Brålanda befäste sin position som tabelltvåa efter Melleruds IF. Åsebro får fortsätta att arbeta med att undvika bottenträsket.

Till matchens lirare utsågs Mustafa Alkhafaji i Brålanda och Mattias Boman i Åsebro.

Härnäst möter ÅIF Skärhamn på bortaplan medan BIF tar emot IFK Uddevalla på Sörbyvallen. Båda matcherna spelas 15 juni.

LÄS MER:Formsvaga Åsebro möter Brålanda på hemmaplan

LÄS MER:Mellerud hoppas på ännu en seger i mot Högsäter

LÄS MER:Sebastian Eriksson hyllades av IFK Göteborg