Albin gånger två knäckte Brålanda – inför storpublik

I en tidig seriefinal i division 4, mellan ledande Melleruds IF och tvåan Brålanda IF, visade sig MIF ett nummer för stora för BIF. På Rådavallen segrade hemmalaget med 4-1 efter 2-0 i halvtid.

ANNONS

Lördagen var minst sagt evenemangstät i Mellerud. Kosläpp, bilutställning, öppet hus i Dals Rostock och konsert på Kulturbruket var några av de aktiviteter som konkurrerade med fotbollen. Trots det hade hela 250 personer hittat till Rådavallen för att bevista ett soligt derby.

Melleruds IF startade piggt, men det var Brålanda som i femte minuten fick den första heta chansen. BIFs bästa målgörare hittills Filip Nilsson kom fri mot Andreas Grimheden i MIF-målet. Genom ett bra agerande från den senare tvingades Nilsson ut mot kanten, och skottet gick i stolpen.

Två minuter senare kom MIFs ledningsmål. Ludvig Stefansson kom in från vänster. Han passade in till en nästan helt frispelad Albin Broberg som enkelt kunde slå in 1-0.

Tio minuter var det dags igen. Även denna gång var Broberg iblandad i målet. Han kom in i straffområdet från höger och sköt mot mål, men bollen styrdes in av en Brålandaförsvarare till 2-0.

Resten av halvleken blev mållös. Mellerud var det något bättre laget, men inte på något sätt överlägsna. Men det var närmre 3-0 än 2-1. På slutet hade MIF två chanser att öka. I 43:e minuten nickade Stefansson in bollen, men målet dömdes bort på grund av en hårfin offside. I slutminuten sköt Rasmus Hedlund en frispark som Edvin Hedlund i BIF-målet höll på att tappa in mellan benen.

Hemmadominans

I andra halvlek var det stundtals bara ett lag på planen. MIF dominerade totalt. Efter hörnlös första halvlek vann hemmalaget den statistiken med 5-0 i andra. Samtliga var högerhörnor som slogs av Karl Svensson.

På den andra, i 50:e minuten, kom 3-0. Som vanligt skickade Svensson in en skruvad boll mot målområdet i lagom nickhöjd. MIFs vänsterback Albin Emanuelsson mötte med huvudet och placerade bollen helt otagbart för Edvin Hedlund.

Med en kvart kvar hade Brålanda en dubbelchans, men Grimheden avstyrde den första och uteförsvararna den andra.

När vi trodde att BIF var på gång kom 4-0. Svensson kom i en snabb rusch på högerkanten. Han slog in bollen mot målområdet där Broberg mötte och på första tillslaget fick in bollen i mål.

Länge såg Grimheden att hålla sin tredje nolla i rad. Den sprack med tre minuter kvar. Det uppstod en tilltrasslad situation i MIF-försvaret när BIFs Arber Nikqi skapade press mot försvaret. I röran kom matchens andra självmål, den här gången från MIF.

Stark elva

Melleruds IF har av många nämnts som favoriter till seriesegern och utifrån den här matchen är det lätt att förstå varför. Man har ett stabilt försvar och disponerar två bra målvakter. Grimheden som stått de tre senaste gjorde ytterligare en stabil insats. Han är stark på att plocka ner höjdbollar, går ofta ut för att vara som en extra mittback och hans utsparkar startar många anfall.

Mittförsvaret saknade Marcus Rydberg, men William Sundelius och Rasmus Hedlund skötte sig prickfritt.

Men framför allt har laget ett antal snabba spelare. Båda ytterbackarna, Anton Flodin och målgöraren Emanuelsson var starka i offensiven. Tränaren Markus Svensson har också ett lyxproblem som säkert gör många tränare avundsjuka. Han disponerar tre snabba, tekniska yttermittfältare, Karl Svensson, Gustav Larsson och Mohammed Nour, alla tre med förmåga att låsa upp motståndarförsvar. Den här gången fick den sistnämnda börja på bänken och bara spela 25 minuter.

Dessutom har man Albin Broberg, skytteligaledaren i serien. Albin är inte bara målskytt, han är även en duktig framspelare, och hans förmåga att hålla bollen och dra på sig flera motståndare skapar ständigt ytor för de andra.

Efter segern ligger MIF nu fem poäng före serietvåan Eds FF. BIF ramlade ner till tredje plats, två poäng före fyran Groheds IF.

Härnäst möter Mellerud nu på fredag Åsebro IF på Rudevi. Brålanda i sin tur tar emot Ödsmåls IK på hemmaplan på lördag.