Derbyseger för Mellerud inför rekordpublik

På fredagskvällen vann Melleruds IF derbyt på Rudevi mot Åsebro IF med 3-0 inför vårens rekordpublik. Hela 353 åskådare fanns på plats för att se matchen.

ANNONS
|

Lokalderbyn är speciella. Det blir en extra satsning från de inblandade och de lockar alltid stor publik. Matcherna mellan Åsebro och Mellerud har denna laddning, speciellt eftersom många av spelarna ofta har spelat för båda klubbarna.

Ibland finns risk för att det urartar, som på många Stockholmsderbyn, och att spelet blir allt för hårt. Kvällens domare Stefan Covic verkade medveten om detta och hade bestämt sig för att stämma i bäcken. Han höll matchen i strama tyglar, men trots det delade han ut sex gula och ett rött kort.

Brände till

Redan i första minuten brände det till. En MIF-spelare på väg in i ÅIF:s straffområde fälldes och Covic blåste straff. Viktor Öhrling placerade den säkert nere vid Jonathan Erlandssons högra stolpe, men den senare stötte bort den i kvällens första jätteräddning.

Sju minuter senare kom 0-1. Ludvig Stefansson spelade in en markboll från höger som Albin Broberg enkelt rullade in från nära håll.

Men det skulle inte bli någon bekväm resa för Mellerud. Under första halvtimmen var matchen jämn. MIF litade på långa bollar upp mot sina snabba anfallare. ÅIF var mer spelande, men lyckades aldrig på allvar tränga igenom Mellerudsförsvaret. Hemmalagets bästa chans kom på deras första hörna i 28:e minuten. Johannes Tisell Norén slog den fint och den möttes med en nick strax utanför.

Någon minut senare tvingades Erlandsson till en ny kanonräddning när Broberg fick iväg en nick mot hans vänstra kryss.

De sista tio minuterna tog MIF över allt mer. Laget övergick från långbollar till att kombinera sig fram. Men det blev inga fler mål.

Två mål och en utvisning

I 53:e minuten utökade Mellerud till 0-2. Viktor Öhrling slog en högerhörna som nästan passerade målet. Vid bortre stolpen dök Albin Emanuelsson upp och nickade in bollen.

I 67:e minuten kom en situation som släckte ÅIF:s hopp till en del. Rasmus Hedlund var på väg igenom helt solo. Strax utanför straffområdet fälldes han bakifrån av Andreas Jansson. Frilägesutvisning och en man mindre i drygt 20 minuter. Den åtföljande frisparken blev dock resultatlös.

Det definitiva avgörandet kom med tio minuter kvar. En crossboll från höger genom straffområdet friställde Mohammed Nour. 0-3.

Summering

Resultatet var helt rättvist. Sett till chanserna var MIF närmare att göra 0-4 än ÅIF att få en reducering. Hemmalagets bästa chans kom mot slutet efter en rörig situation framför Andreas Grimheden i MIF-målet. Däremot tvingades Erlandsson till ytterligare ett par svettiga räddningar.

Med segern befäste MIF sin serieledning. Det är lätt att se varför man vunnit sex matcher i rad. Laget disponerar ett stadigt försvar. Dagens mittbackar Hedlund och William Sundelius rensade det mesta, och Grimheden i målet ställdes aldrig på något riktigt tufft prov.

Anfallsmässigt har MIF de hypersnabba och tekniska yttrarna Nour och Karl Svensson. Dessutom följer ytterbackarna, Emanuelsson och Anton Flodin, ofta med upp. Längst framme härskar seriens skytteligaledare Albin Broberg.

Åsebro gjorde ingen dålig match, men MIF blev för svåra.

Till dagens lirare utsågs Jonathan Erlandsson i ÅIF och Karl Svensson i MIF.

Härnäst väntar IFK Uddevalla på hemmaplan för Mellerud, och Ödsmåls IK på bortaplan för Åsebro. Båda matcherna spelas fredag 17 maj.