Ytterligare 1300 går ut i strejk – så påverkas Mellerudsborna

Under tisdagen gick ytterligare vårdpersonal ut i strejk i landet, bland annat från Uddevalla sjukhus och Näl i Trollhättan. Även vårdguiden 1177 går ut i strejk.
– Om man bor i Mellerud kan man påverkas av strejken, säger Nina Erlandsson, presstalesperson för NU-sjukvården.

ANNONS
|

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har pågått sedan i april. Det som började med en övertidsblockad eskalerade den 4 juni då ett antal regioner togs ut i strejk.

I dag, tisdag, gick ytterligare 1 300 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor gick ut i strejk – bland annat från Uddevalla sjukhus och Näl i Trollhättan.

Den som ringer 1177 kan dessutom få vänta längre då även personal från deras enheter i Uddevalla strejkar.

– Exempel på verksamheter i NU-sjukvården som är uttagna i strejk är röntgen, ögonoperation, medicinsk äldrevårdsavdelning, ortopedi, reumatologimottagningen och hudmottagningen, säger Nina Erlandsson.

Hon menar att om man bor i Mellerud så kan man bli påverkad av strejken beroende på var man behandlas.

– Det är helt beroende på vilken mottagning eller avdelning patienten söker vård på. Patienter som har inbokade besök på de mottagningar eller avdelningar som är uttagna i strejk blir kontaktade om de berörs, annars gäller de inbokade besöken, säger Nina Erlandsson.

Kan märka av långa väntetider

Hon säger att om man som patient märker av långa väntetider när man försöker kontakta 1177 vårdguiden, så ombeds man kontakta sin vårdcentral.

Närhälsan i Mellerud eller Dalslands sjukhus omfattas inte av Vårdförbundets strejk.

– Där påverkas inte patienterna, säger Nina Erlandsson.

Undantag i strejken

Vårdförbundet justerade flera delar av strejkvarslet inför 11 juni som Västra götalandsregionen (VGR) anser som samhällsfarliga och skulle riskera människors liv och hälsa.

– Undantagen varierar inom respektive förvaltning. Det handlar till exempel om ökad bemanning i förhållandet till varslet om 1177 på telefon, akutsjukvård, operation och internmedicin, säger Nina Erlandsson.

Undantagna från strejken i NU-sjukvården är ett fåtal sjuksköterskor för att ta hand om cancerpatienter och annan vård som inte kan vänta samt sju röntgensjuksköterskor som tar hand om akuta undersökningar och cancerpatienter som skulle få försämrad prognos om undersökningen måste dröja.

– Även Klinisk fysiologi omfattas av varslet förutom fyra biomedicinska analytiker för att utgöra akuta undersökningar. Avdelningarna Mäva 1 och Mäva 2 berörs, men flera sjuksköterskor undantas för bemanning av vårdplatserna samt för in- och utskrivning, säger Nina Erlandsson.