Vildsvinen invaderar trädgårdar i Håverud: ”Är obehagligt”

Flera trädgårdar i Håverud har fått stora skador förorsakade av vildsvin. Flocken tar sig in på nätterna och bökar sönder gräsmattor. Något som fångats på film flera gånger, som Melleruds Nyheter publicerar.
– Det känns nästan som om jag vill ge upp. De kommer natt efter natt och områdena de bökar sönder blir bara större och större, säger Monica Norberg.

ANNONS
|

Hösten 2023 anlände vildsvinen till området runt Ramslökevägen och Skyttevägen i Håverud, i våras återkom de så fort tjälen släppt.

– I våras var det många som drabbades, en person fick hela trädgården uppgrävd, säger Pelle Norberg, boende på Ramslökevägen.

Vildsvinen höll sig sedan borta över sommaren, men förra veckan dök de upp igen.

Som en jordfräs

I Monica och Pelle Norbergs trädgård ser det ut som en jordfräs gått fram och ännu större yta har bökats upp i deras grannes trädgård. Här har Arne och Jane Winther sitt fritidsboende som de besöker ofta.

– Jag har satt upp en kamera och kan se hur området de förstör blir större för varje dag. Det känns väldigt tröttsamt att ha dem här, de har ju gått djupt så det blir ett tungt jobb att återställa gräsmattan, säger Arne Winther, som funderar på att så en blomsteräng på den drabbade delen av trädgården.

LÄS MER:Kommunen om vildsvinen: Sätt upp elstängsel

Filmade vildsvinen

John Carl har ett hus på Skyttevägen. Han har lyckats filma vildsvinen när de fullkomligen väller in i hans trädgård. 16 mars i år handlade det om fyra vuxna grisar och ett 15-tal kultingar som fastnade på filmsekvensen, 31 juli var det minst fyra vuxna djur som besökte honom.

– Jag har satt upp elstängsel mot grannens tomt, så nu bökar de på andra sidan staketet istället. Jag har också satt upp angelskott med snubbeltråd längs staketet som puffar till när vildsvinen trampar på snöret, berättar John Carl.

Han säger sig förstå att man inte får skjuta inne i tättbebyggt område. Att sätta upp elstängsel är en lösning.

– Vi grannar kunde gå ihop och sätta upp elstängsel ner mot järnvägen, de kommer oftast från området vid banvallen.

Se filmerna här:

Som en hjord elefanter

Monica Norberg berättar att hon några nätter tidigare vaknat upp och tittade vid 01-tiden ut genom fönstret. I trädgården stod då ett stort vildsvin. Men det var fler, upptäckte hon...

– Jag gick ut på trappan och skrek och klappade i händerna. Då hörde jag grymtanden och att de fnös – de lät som en hjord elefanter. Sedan sprang de iväg ut i skogen. Att ha dem i trädgården är ju lite obehagligt, berättar Monica Norberg.

Hon nämner också risken att de kan drabbas av afrikansk svinpest på grund av sopor och matrester efter turister i området.

– Skulle det ske blir ju detta ett avstängt område.

– Det skjuts för lite vildsvin, konstaterar Pelle Norberg.

Köttet gott och miljövänligt

Han och hustrun har för övrigt ätit mycket vildsvinskött i sommar.

– Det är både gott och miljövänligt. Hoppas folk får upp ögonen för vildsvinskött, det vore ett incitament för jägarna. Vi har bott här i över tio år och sett spår efter dem i skogen när vi plockat svamp, nu har de tyvärr fått smak på att vara inne i samhället, säger Pelle Norberg.

Paret har tidigare bott i Uddevalla. Båda stortrivs i Håverud, de älskar lugnet och den vackra naturen i området.

– Vi upptäckte Dalsland som är himmelriket.

LÄS MER:Se upp för vilt i Mellerud – rådjur och vildsvin i kollisioner

LÄS MER:Vill utrota vildsvinen – får vänta ett år

Visste du detta om vildsvin?

Idag finns cirka 300 000 vildsvin i det fria.

Vildsvinens framfart förstör årligen över 85 400 ton spannmål på svenska åkrar och fält. Det är en fördubbling sedan 2014.

Vildsvin orsakar skador i jordbruket till ett värde av cirka två miljarder kronor – årligen.

Den vuxna suggan väger över 100 kilo och galten upp till 200 kilo.

De rör sig ofta långsamt men är snabba och kan komma upp i 50 kilometer i timmen.

Vildsvin kan bli 10–15 år, men de flesta blir inte mer än 4–5 år. De blir vanligen könsmogna vid 1,5 års ålder. Suggan är dräktig i knappt fyra månader och kan föda året runt, men flest kultingar föds under januari till april.

De kan gräva upp en hel fotbollsplan på en enda natt.

Källa: Länsstyrelsen och LRF