Tuffa förhandlingar väntar — hyran kan höjas med 15 procent

Kostnaden för att bo i hyresrätt kan komma att höjas rejält nästa år, om Fastighetsägarna GFR får igenom sitt förslag. Det är nödvändigt, menar de. I Mellerud kan det bli uppemot 15 procent.
”Ett tredje år med höga hyreshöjningar riskerar att stjälpa många familjer”, svarar Hyresgästföreningen i ett pressmeddelande.

ANNONS
LocationMellerud|

Boris Jörgensen och Charlotte Eriksson, bor i området Vespern i Mellerud. De tror att höjda hyror drabbar väldigt olika. Själva klarar de av en till hyreshöjning, men för andra kan det bli tuffare.

– De flesta som bor här är äldre kvinnor över 90 år. En del kanske har jobbat deltid och varit hemma mycket. Jag kan tänka mig att de inte har så mycket pengar, säger Boris Jörgensen.

Parterna står långt ifrån varandra

Petra Ohldin-Lampinen, är näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR. Hon berättar att de påkallat förhandlingar, från fastighetsägarnas sida, till den första januari 2025, för 14 kommuner, och Mellerud är en av dessa kommuner.

Enligt Hyresgästföreningen har hyresägarna dock inte tagit hänsyn till de boende som redan har en pressad ekonomi. Enligt Stefan Lindborg, förste förhandlare för Hyresgästföreningen i regionen, är de två senaste höjningarna de högsta på 30 år. Vanligtvis har höjningarna legat på cirka två procent per år, konstaterar han.

– Fastighetsägarna GRF har kommit med ett väldigt högt yrkande inför förhandlingarna. I Mellerud ligger det på 14.8 procent, säger Stefan Lindborg.

Petra Ohldin-Lampinen säger att påkallandet för 2025 gäller 15 procent, men det är inte ett förhandlingsyrkande.

– Vi tolkar det som ett yrkande när de själva skriver så i förhandlingsframställan. Men om de vill justera sitt yrkande så är de välkomna att göra det, säger Stefan Lindborg.

Petra Ohldin-Lampinen vill understryka att de 15 procent man kommit fram till är uträknat enligt den så kallade trepartsmodellen, mellan Hyresgäst­föreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Hon menar att nivån är baserad på de kostnadsökningar som hyresvärdarna haft och den samhällsekonomiska utvecklingen.

– Det är så det ser ut för att det ska gå ihop. De flesta hyresvärdar är småföretagare. De har haft kostnadsökningar som långt överskridit de här 15 procenten, säger Petra Ohldin-Lampinen.

En svår balansgång

Boris Jörgensen och Charlotte Eriksson förstår att det är tuffa tider för hyresvärdarna, men samtidigt går det inte att höja hyran hur mycket som helst.

– Det finns alltid en smärtgräns. Sedan kommer kostnaden för elen på det också. Den ingår inte i hyran. I värsta fall kanske en del får se sig om efter annat boende, säger Charlotte Eriksson.

Stefan Lindborg på Hyresgästföreningen menar att hyresgästernas situation generellt är pressad just nu på grund av den höga inflationen.

Enligt Fastighetsägarna har även hyresvärdarna fått det väldigt tufft, med stora kostnadsökningar. Är det inte rimligt att de ska kunna få ekonomin att gå ihop?

– Vi vill ha en marknad som ska funka för både seriösa fastighetsägare och för hyresgäster, men det har varit många goda år när räntorna varit låga.

– Vi kommer meddela dem vad vi tycker är rimligt utifrån hyresgästernas situation, säger Stefan Lindborg.

Ni skriver i ett pressmeddelande att en höjning på 15 procent är ”anmärkningsvärt men inte oväntat”. Hur menar ni där?

– Vi ser ju att de begärt ungefär samma nivå på andra platser, men vi får sätta oss ner och börja prata med varandra, säger Stefan Lindborg.