Tionde – men inte sista boken: Mellerudsgruppen jubilerar

Varje år sedan 2015 har Mellerudsgruppen i Dalslands Skrivarförening gett ut en bok. I år släpps jubileumsboken med den fyndiga titeln ”En tia i handen”, den är lite mer påkostad med hårda pärmar och fler sidor med anledning av tioårsjubileet. I flera av texterna hittar läsaren just tio som tema.

ANNONS

Tio av de tolv medlemmarna samlades hemma hos Britt Jörnäs i Mellerud för ett releaseparty under tisdagen. Jubileumsboken hade precis anlänt från tryckeriet och Kerstin Jägerholt underströk hur stolt hon var över boken och dess innehåll.

Hon ingår i redaktionsgruppen tillsammans med Britt Jörnäs och Lilian Perme. Texter och bilder till böckerna lämnar medlemmarna in, så färdigställer redaktionsgruppen allt inför tryck. Varje bok har fungerat som en morot för författarna, att producera och avsluta en text i tid.

”En tia i handen” har 123 fullmatade sidor med berättelser, dikter och bilder. En ny bekantskap är Mattias Granfrid, poet och präst i Steneby församling. Familjen bor i Tösse.

Hittat ett skrivarsammanhang

– Jag har blivit mycket väl mottagen av gruppen, det är roligt att hitta ett skrivarsammanhang i Dalsland. Jag har gett ut en diktsamling och har med dikter i boken. Mina dikter är ganska komprimerade och berör stora teman, till exempel starka vardagsupplevelser som att vara småbarnsförälder. Jag går in i de minnena, säger Mattias Granfrid.

En annan som skriver dikter är Bertil Landegren. Han har, med anledning av temat, med tio dikter.

– Ibland känner man att ”män inte skriver dikter”, men nu vågar jag mer och mer. Dessutom har damerna i gruppen inspirerat mig, konstaterar Bertil.

Lilian Perme har också anammat temat. Hennes berättelse ”Av Greta finns inget fotografi” handlar om hennes morfars farmor Greta Nilsdotter som upplevde 1800-talets alla tio decennier. Född 1809 i Lyrestad och död 1893, på samma plats.

Strövtåg i modern tid

Hon blev nästan 84 år gammal, medellivslängden i Sverige var då 57 år. Det finns inga fotografier av Greta, heller inga brev. Men genom släktforskning och information från efterlevande har Lilian satt ihop den läsvärda texten.

– Det är ett strövtåg i modern tid i ett gammalt landskap där mycket har förändrats, konstaterar hon.

Gunilla Rubbestad från Gestad blev ombedd att vara med som gästskrivare. Hon var för övrigt med och startade upp Mellerudsgruppen i mitten 1990-talet.

– Jag tänkte, okej varför inte? Men jag har mest skrivit teatrar förut. Nu har jag skrivit en kärleksförklaring till en plats jag bott på som betytt mycket för mig. Hur man formas man av platsen man växer upp på, säger hon.

Vänskap över haven

”En tioårig violinist” heter Kerstin Jägerholt berättelse.

– Det är min tioåriga upplevelse av att spela fiol plus lite fri komposition. Det var spännande att skriva den. Jag har också skrivit om ”Den stora sångarfestivalen i Riga”. Om våra goda vänner där och vänskap över haven.

Christina Skoogh har skrivit en sann och varm historia om första gången hon körde till familjens nyinköpta hus på Ryr. Färden slutade i en snödriva där de satt fast ordentligt. Med var sonen Oluf och svärmor, alla fick ta sig ut genom förardörren. Trion fick i väntan på hjälp av ”Adel i Rönninga”, som hade traktor samt kaffe och läckra kakor hos en dam som hette Astrid och bodde nära haveriplatsen.

Mer snötema hittar vi i Maud Ugrells bidrag, dels med en dikt och dels med berättelsen ”Vintervärlden” samt flera bilder.

–Jag blandar dåtid och nutid. Det börjar med mig som tioåring som drar upp persiennerna och ser hur det snöar med stora flingor ute. Jag älskade snö, säger Maud Ugrell.

Spännande jakthistorier

Jan Sundqvist från Håverud medverkar med ett par jakthistorier ”Lock på älg” och ”En resa efter spiralhorn” samt bilder från hans jaktäventyr.

Under en resa till Afrika fällde Jan en kudu, han skriver att alla timmar på älgbanan lönade sig. En fördel för svenskar är att man övar på rörliga figurer, vilket underlättar jakten. Köttet fick de infödda, medan Jan fick en trofé med sig hem.

Lars Nilsson har med tre texter. I ”Tians lov” berättar han om att det idag är en hedersbetygelse att bära nummer tio som fotbollsspelare. I ”En skrivarstart” minns Lars hur han i de sena tonåren drömde om att bli en stor singer-songwriter. Här finns flera låttexter med också. Under stadsfesten i vänorten Scandia i höstas blev han kidnappad av några bingospelande damer. Om detta går att läsa i texten ”Kidnappad”.

Farmor mötte skogsråa

Göran Rigemo har skickat in tre texter. En handlar om svältåren på 1800-talet och allt hårt arbete och slit som följde med detta.

– Jag har också skrivit en fantasihistoria för första gången. Jag berättar om ett bondekalas där det händer ett och annat. Jag skriver dessutom en släkthistoria om när farmor mötte skogsråa. Fast jag tror att hon såg ett lodjur, konstaterar Göran Rigemo.

Karolina H Wessmans ”Förgät mig ej” handlar om hennes projekt att en sommar dokumentera Dalsland. Louise Perme bidrar med ett recept på Desserthamburgare”.

Mellerudsgruppens böcker under tio år

Trilogi om Dalsland:

Väster om Vänern 2015

Korpar, tjurar och förgätmigej 2016

Fotspår 2017

Antologier med fristående tema:

Årsringar 2018

Vägval och vändpunkter 2019

Oväntade möten 2020

Tidsresor och tankeflykt 2021

Vattenstänk 2022

Utsikter 2023

En tia i handen 2024