Strongman-ikonen Rune tillbaka på Kanalyran: ”Roligt att träna”

Rune är mannen som byggde muskler genom att lossa containrar – och som hamnade i Guinness rekordbok när han slog rekord i bänkpress. I år arrangerar han Starke Man på Kanalyran. Men det var nära att det inte blev av.
– Jag låg i respirator i mars, berättar han för Melleruds Nyheter.

ANNONS
|

Man kan vara olika mycket aktiv på äldre dagar. En som definitivt inte ligger på latsidan är Rune ”på Kuserud” Andersson. Hela livet har han haft massor av bollar luften.

Bland annat införde han strongmantävlingar i Sverige och han har sålt utrustning till styrketräning i drygt 40 år.

Rune växte upp på gården Hällebäck i Erikstad. Som 18-åring började han med styrketräning, då hemma på gården.

– Jag har alltid varit idrottsintresserad, framför allt friidrott och styrkesporter.

På den tiden fanns det en tidning i Åmål med namnet ”Kraftsport”, Svenska Tyngdlyftningsförbundets egen tidning. Den gillade den unga Rune att läsa.

– Det fanns träningsprogram i tidningen, det var då jag började träna själv. Jag läste om andra som tränade och blev nyfiken. 1959, när jag gjorde rekryten var jag den enda killen som tränade styrketräning, det är ju något helt annat idag, konstaterar Rune.

Fram till 25 års ålder var han bonde, men blev då allergisk mot djur och sadlade om till byggnadsarbetare.

Guld i tyngdlyftning

Han ställde upp i olika styrketävlingar, största framgången var en DM-seger 1966 i tyngdlyftning.

Rune nämner tre bröder som hette Larsson och bodde i Bäckefors. En av dem är Stig Larsson, före detta polis och lokalpolitiker i Mellerud.

– Det gällde att inte hamna i samma klass som dem, då fick man stryk. Jag var uthållig, det var min styrka.

Rune började sälja träningsutrustning 1977, i mindre omfattning. Då hade han flyttat till Vänersborg och jobbade på Televerket.

Ett företag som heter Skip kontaktade Rune och ville anställa honom som säljare av träningsutrustning, men han ville inte bli anställd.

Köpte Kuserud 1991

– Så jag blev deras distributör och skötte lager och försäljning. Verksamheten växte och växte, till slut fick jag inte plats i de lokalerna jag hyrde i Vänersborg. Så i mars 1991 köpte jag Kuseruds gård där jag byggde två stora lagerhallar, den största var på 3 000 kvadratmeter. Men den ramlade ihop 2010 och byggdes upp igen i form av tre lagerhallar som är sammanbyggda.

Rune jobbade för Skip till 2007, då han fortsatte i egen regi tills för cirka ett år sedan. Han sålde utrustning till butiker i Sverige och Norge. Det kom en container från Kina nästan varje dag.

Rune har arrangerat Starke man-tävlingar på Kanalyran sedan 1995. Här sitter han i sekretariatet 2012.
Rune har arrangerat Starke man-tävlingar på Kanalyran sedan 1995. Här sitter han i sekretariatet 2012. Bild: Susanne Emanuelsson

– Jag har tagit emot över 2 000 containers hit genom åren. Jag har fått min träning genom jobbet att lossa containers. Det kunde vara 1 000 lådor per container, det blev ofta långa dagar och nattjobb.

Arrangör av tävlingar

Rune var domare i bodybuilding och så småningom började Rune arrangera styrketävlingar. Den första var i Huvudnässkolans aula i Vänersborg 1980.

– Lennart ”Hoa Hoa” Dahlgren var med där. Det blev fler och fler tävlingar runt om i landet. Till exempel tävlingar i bodybuilding, styrketävlingar och senare fitnesstävlingar. Det hade jag ett år under Kanalyran i Håverud.

Runes Starke Man-tävlingar omfattar också kvinnor när intresse finns. Premiär för kvinnligt deltagande var 1996. Starke Man-tävlingar för män startade Rune 1995. Innan dess hade Rune initierat Nordens Starkaste Man ”Viking”. 1982 avgjordes den tävlingen i Vänersborg med bland annat Ricky Bruch som deltagare, året efter i Sundsvall där den sändes i SVT.

– Där blev vi inbjudna till Europas Starkaste Man som avgjordes i Holland.

2005 anordnades SM i styrkelyft på Kuseruds gård med 37 deltagande klubbar. Det var första gången en privatperson haft en SM-tävling.

Åren 1984 till 1995 hann Rune inte med att anordna några tävlingar, allt fokus låg då på företaget.

Har du någon förebild?

– Steve Reeves som varit med i flera filmer, till exempel Herkules.

Vad har motiverat dig att hålla på så länge?

– Jag tycker det är roligt. Man har kontakt med de aktiva året runt. Jag hade både träningsläger och seminarier här på gården och hade ett öppet gym under 15 år.

Dina tankar kring doping inom styrkesporten?

– Jag har sett mycket av det. Det är därför jag gillar tävlingar som Starkaste Bonddrängen där man inte har så mycket maxvikt utan det krävs mer uthållighetsstyrka. De som är dopade är oftast tyngre. Men det är färre som dopar sig idag och många är själva aktiva mot doping. Det är inte publikt med tävlande som är för stora och tunga. I mina tävlingar handlar det mycket om kondition. Doping är dessutom fusk, idag har man väldiga kontroller. Ofta blir de som dopar sig inte särskilt gamla heller, organen tar stryk. Man märker det också på deras tankegångar, de förändras som personer.

Kanalyran – vad betyder det att vara med där?

– Det var ju starten för Sveriges Starkaste Man 1995, den tävlingen blev väldigt lyckad. På måndagen efter helgen ringde jag Bert Karlsson och frågade om han ville arrangera tävlingen på Skara Sommarland och han sa ja. Stommen i den tävlingen var de som tävlade i Mellerud. Jag äger fortfarande varumärket Sveriges Starkaste Man, symbolen är förresten isbjörnen utanför mig på gräsmattan.

Jimmy Wressel från Mellerud under Starke Man-tävlingen på Kanalyran 2012. Han är anmäld till Sveriges Starkaste Bonddräng under Kanalyran i år.
Jimmy Wressel från Mellerud under Starke Man-tävlingen på Kanalyran 2012. Han är anmäld till Sveriges Starkaste Bonddräng under Kanalyran i år. Bild: Susanne Emanuelsson

Vill du lyfta någon särskild deltagare på Kanalyran i år?

– I dagsläget har vi ett 20-tal anmälda, framför allt vill jag ha tävlande med från Mellerud. Jimmy Wressel är klar, han har börjat träna. Kristoffer Sandberg är tillfrågad. Även tjejer har börjat höra av sig. Jag har haft Sveriges Starkaste Piga förut, bland annat på Elmia i Jönköping. Tanken är att kanske anordna den tävlingen på marknaden i Mellerud i höst. Vid årets tävling på Kanalyran tar jag hjälp av personer som är vana tävlingsarrangörer.

Varför behöver du hjälp?

– Efter tredje covidsprutan för några år sedan blev jag sjuk. Jag blev sämre och sämre, fick dålig matlust och inget hjälpte trots att jag tränade. Det slutade med att jag låg i respirator i mars i år, säger han.

– Jag har rehabträning nu och blir allt bättre. Det var jobbigt eftersom jag aldrig direkt varit sjuk tidigare.

Har du något speciellt minne från någon tävling?

– Första året 1995 började det regna mycket så vi ställde in några timmar och måste flytta fram till klockan 20. Folket gick hem, men kom tillbaka, jag vet att bönderna mjölkade tidigare den dagen för att kunna se tävlingen. Det var premiär för bilvältning i Sverige den gången. Senare fick jag iden att en gren skulle vara bussdragning, då kom norska landslaget i strongman hit. De bodde hos mig på Kuserud och var större än våra svenska pojkar. Vann gjorde Stefan Fredriksson från Brålanda. Han hade bra kondition och var inte lika stor som de andra. Det som dragit mest publik i Håverud var när deltagarna skulle dra en passagerarbåt i kanalen.

Kommer du att fortsätta arrangera strongmantävlingar?

– Ja, det är så roligt. Det svåraste är vädret som man inte styr över. Men då får man byta grenar.

LÄS MER:Ellen Ljungqvist hittade hem i mosaiken: ”Bygger mina egna kristaller”

LÄS MER:Började elitsatsa vid 37 – idag är Terese nia i världen

LÄS MER:Johan älskar bilar – har ägt över 100 stycken

Rune Andersson

Bor: Kuseruds gård intill E45, 13 kilometer söder om Mellerud. Huvudbyggnaden har 15 rum, dessutom finns det ytterligare två hus på gården som Rune brukar hyra ut. Fastigheten omfattar även 150 hektar jordbruksmark (som arrenderas ut) inklusive lite skog.

Ålder: 84 år i oktober

Familj: Bor med hunden Nisse. Har tre vuxna barn: Marie 59, Martin 50 år och Sara 49 år. Fyra barnbarn.

Intressen: Förutom styrketävlingar följer Rune friidrott på tv:n och ser fram emot OS i Paris i sommar. Är en samlare, bland annat frimärken och uppstoppade djur (fram för allt isbjörnar och vargar) samt skivor.

Detta visste du inte om Rune:

Som 46-åring hamnade han i Guinness rekordbok efter att ha lyft 25,4 kilo i bänkpress 2 017 gånger under en timme. Det handlar om 51,2 ton! Det gamla rekordet låg på 1 000 lyft. Han satte rekordet 1987 i Stockholm och det infördes i Guinness Rekordbok 1988, 1989, 1990 och 1994. Det står sig dessutom fortfarande.

Arrangerade tävlingen Mr Olympia på Scandinavium 1987. Det var proffs-VM i bodybuilding. Han sålde förköpsbiljetter för tre miljoner kronor till tävlingen som hade nästan en miljon kronor i prispengar.

Har sålt styrketräningsutrustning i över 40 år. Haft antikvariat i ladugården.

Rune anställdes som konsult av Cancerfonden 1988 för att planera och genomföra en landsomfattande turné för att samla in pengar. Mellan mars till midsommarhelgen 1989 besökte de 253 orter och körde 1 200 mil. Ett 70-tal artister bokades, bland annat Lill-Babs, Thore Skogman, Roland Cedermark och Rolf Björling. Det blev upp till fyra event per dag och varje framträdande varade cirka en timme. Start och mål var på Skansen.

Var domare i bodybuilding innan han började arrangera kraftsporttävlingar och evenemang – som blivit drygt 500 till antalet. Då är Cancerfondens turné inräknad.