Sopberg vid återvinningscentral upprör grannar

På natten mellan midsommarafton och midsommardagen kom några personer i bil med släp till återvinningsstationen vid vattentornet i Mellerud. Där lastade de av mängder med sopor, bland annat sängar, bildäck, madrasser, skåp och lastpallar.

ANNONS
|

Charlotte Eriksson bor granne med återvinningsstationen.

– Det sker var och varannan helg att det kommer personer och lastar av massor av olika slags skräp och lägger bredvid eller bakom containerna. Jag tycker så synd om kommunens personal som måste städa upp efter dem, säger hon.

Hon berättar om midsommaraftons natt.

– Vid 01-tiden kom en bil med släp och de lastade av massor av bråte. De blev störda av en bil som körde förbi, då åkte de därifrån. Men efter en stund kom de tillbaka och fortsatte lasta av.

Hon fotograferade allt dagen efter, på bilderna syns madrasser, säng, sänggavel, skåp, tvättställ, dator, leksaker, plastbord, lastpallar, bildäck med mera.

Melleruds samhällsbyggnadschef Magnus Olsson berättar att kommunens arbetslag åker ut och städar på måndagar, onsdagar och fredagar på återvinningsstationerna.

Extra mycket efter midsommar

– Vi såg att det extra mycket skräp efter midsommarhelgen, men trenden är att det ökar. Detta är ett jätteproblem och kostar jättemycket pengar, så det är tragiskt eftersom återvinningsstationerna är till för förpackningar, säger han.

Han understryker att privatpersoner har fria besök på Hunnebyns återvinningscentral, tillgängligheten är bra gällande öppettider med mera.

– Att dumpa sopor är brottsligt och vi undersöker möjligheten att sätta upp övervakningskameror vid stationerna. Det verkar som om de som dumpar skräpet har bristande kunskap i hur samhället fungerar, påpekar Magnus Olsson.

Han uppmanar personer som bevittnar dumpningar på stationerna att gå in på polisens hemsida och göra en polisanmälan.

Renhållningsenheten

På Melleruds kommuns hemsida står det att Renhållningsenheten ansvarar för avfall och återvinning. Kommunens externa entreprenör, Ragn-Sells sköter hämtning av hushållsavfall och slamtömning. Kommunens team på offentlig renhållning ser till att soptunnor töms och nedskräpning plockas upp på offentliga platser.

På Hunnebyns återvinningscentral är det kostnadsfritt att lämna farligt avfall och elavfall i normala mängder. Antalet fria besök per kalenderår är sex gånger för villa, tre gånger om du bor i lägenhet och tre gånger för fritidsboende. När du kommer första gången på året går du in till personalen för att bli registrerad och ett besökskort utfärdas till dig. Det kortet ska du sedan ha med dig varje gång du besöker Hunnebyn.