Socialdemokraterna fick flest röster i Mellerud

Rösterna i EU-valet är räknade, och i Melleruds kommun ökade rösterna på Socialdemokraterna med 4,5 procent medan Sverigedemokraterna tappade 3,1 procent av rösterna jämfört med valet 2019.
– Det är en tillbakagång vi inte är nöjda med, säger Ulf Rexefjord, SD:s gruppledare.

ANNONS
|

Efter söndagens EU-valvaka står det klart att Socialdemokraterna fick flest röster med 25,1 procent av rösterna, medan Sverigedemokraterna fick 24 procent av rösterna från Mellerudsborna.

I EU-valet 2019 fick Sverigedemokraterna 27,08 procent av rösterna i Mellerud, medan Socialdemokraterna fick 20,61 procent. Det betyder alltså att Socialdemokraterna gått om Sverigedemokraterna i antal röster i årets EU-val.

Men alla röster är inte räknade än.

– Det återstår fortfarande 300 uppsamlingsröster som ska räknas på onsdag mellan klockan nio och klockan tolv i Grinstadsrummet i kommunhuset, säger Tony Johansson, valförrättare.

Uppsamlingsrösterna, menar Tony Johansson, är betydande för själva slutresultatet även om de kanske inte kommer att ändra utgången i det stora hela.

– De kan ändå påverka valresultatet med några tiondelar, säger han.

Färre röstade i årets EU-val

Fler personer förtidsröstade i årets EU-val – nästan en tredjedel. Men totalt har färre personer röstat, i riket har 50,7 procent av väljarna valt att rösta. i Melleruds kommun var det också lägre röstantal.

– Det var 44 procent som röstade i årets val, jämfört med 51 procent 2019, säger Tony Johansson.

Vad det beror på är svårt att spekulera kring, menar han, men mycket pekar på nationaldagen och långhelgen som var samma helg.

– Det är vad man har trott, men sedan är det ju svårt att konstatera, säger han.

Socialdemokraterna:”Verkligen jätteroligt”

Marianne Sand Wallin, ordförande för Melleruds Arbetarekommun, är nöjd över valresultatet.

– Det är verkligen jätteroligt att vi har ökat i hela landet, men även att samtliga partier i det röd-gröna blocket gjorde ett bättre val än vad man kanske trott, säger hon.

Hon säger också att partiet har fått fler medlemmar i Mellerud och att hon märkt att det finns ett engagemang.

– Däremot är inte det inte alltid säkert att det kommer att synas i valresultatet, så det är roligt för alla oss som har jobbat hårt för välfärden och demokratin här lokalt, säger hon.

Att de gått om Sverigedemokraterna menar hon kan bero på flera olika saker.

– Delvis har det ju varit ett lägre valdeltagande än förra EU-valet, men Sverigedemokraterna är ju fortfarande väldigt starka i Mellerud, säger hon.

Sverigedemokraterna: ”En besvikelse”

För första gången backar Sverigedemokraterna i ett val, totalt 2,1 procentenheter i hela landet, och har även tappat röster i flera tunga SD-fästen, enligt Dagens Nyheter.

Ulf Rexefjord, gruppledare för Sverigedemokraterna i Melleruds kommun, är missnöjd över valresultatet.

– Det är ju naturligtvis en besvikelse. Det är svårt att göra någon mer ingående analys så här direkt efter, men någonstans har vi ju misslyckats med att mobilisera våra väljare. Där får vi en hemläxa, säger han.

Han menar att partiet ska göra en grundligare valanalys framöver, och även att resultaten i valdistrikten Mellerud/Holm och Fagerlid/Järn, där partiet fått 26 procent respektive 24 procent av rösterna, förvånar.

– Det är ju intressant att i de distrikten där vi varit svagast under riksdagsvalet 2022, där är vi nu starkare. Det är ju rätt förvånande kan jag tycka, eftersom vi traditionellt sett haft ett starkare stöd utanför centralorten. Nu ser det lite tvärtom ut, säger han.

Ulf Rexefjord menar däremot att partiet fortfarande är starka i Mellerud, trots att de fått färre röster.

– Jag vill ändå mildra resultatet lite, för vi har ju 24 procent av rösterna. Men i det stora hela så är det ju en tillbakagång vi inte är nöjda med.

Se alla partiers röstresultat i EU-valet i Melleruds kommun här.

LÄS MER:Så röstade Mellerudsborna i EU-valet