Simone och Hendrik flyttade till Dalsland – bygger stugby

De kom från Nederländerna till Sverige och Mellerud. Efter ett halvår hittade de så allt vad de sökt, en gård på landet, närheten till naturen och möjligheten att bygga upp sitt nya liv. Men de drömde också om att starta upp en egen verksamhet.

ANNONS

Idag är de på god väg, planen om att bygga upp en liten stugby i Grinstad är på gång. Simone och Hendrik Djurrema har startat upp sitt företag Tiny House Together. Men vi tar det från början.

Familjen Djurrema bodde i ett stort hus i ett mindre samhälle i den nederländska provinsen Friesland. De ville komma närmare naturen

– Åhh, det var så trångt där vi bodde, människor överallt, suckar Hendrik Djurrema och tillägger att de aldrig hade haft råd att skaffa sig ett mer landsbygdsnära boende i Nederländerna med de höga mark- och fastighetspriserna som var och är där.

LÄS MER:Här vill de skapa sin Dalslandsdröm: ”Platsen är jättefin”

Hendrik har alltid drömt om Sverige, han hade googlat om vacker natur, årstidsväxlingarna, trevliga människor och humana fastighetspriser. De besökte en Skandinavienmässa i Nederländerna där Dalsland och Mellerud presenterades och sedan rullade det bara på.

”Trodde att vi skulle backa ur”

Hustrun Simone fortsätter att berätta.

– Jag trodde in i det sista att vi skulle backa ur, Hendrik har aldrig velat åka någonstans. Var vi på semester så ville han hem med en gång. Nu bor vi här och han vill fortfarande inte åka på semester, tillägger hon med ett skratt och maken nickar instämmande.

– Men egentligen fanns det då ingen återvändo, för huset hade vi redan sålt, tillägger hon.

Språket – inget problem

De flyttade till Sverige med sina två barn 2015 och bodde det första halvåret i Dalskog. Det blev ett par månader med SFI, svenska för invandrare, vilket båda klarade av galant.

– Friesland har ett eget språk, som ligger närmare svenskan. Dessutom var jag väldigt noga med att hitta det rätta uttalet, melodin i språket, istället för att lära mig så många ord som möjligt, förklarar Simone.

Under de här åren fanns i Mellerud ett Hollandsprojekt, något som Simone själv blev projektledare för två år senare.

På gården Åker i Grinstad, som de sedan köpte, fanns två bostadshus. Tanken var att hyra ut det ena, men det såldes strax till förmån för ett permanentboende. Dock fick Simone och Hendrik frågan om de inte kunde ta hand om uthyrningen av ett “grannhus”, en fin röd Dalslandsstuga. Och på detta träffade Hendrik några som gärna vill ha en semesterstuga i området.

Här kom så deras första Tiny House till stånd och bland de som hyrt, har sedan ytterligare någon velat ha ett eget Tiny House.

Simone och Hendrik har olika bakgrund

Simone har arbetat inom vården, trots att hon i gamla hemlandet är utbildad som operationell sportsmanager och arbetat siminstruktör/all round.

Hendrik är stensättare och har sedan flytten till Sverige jobbat med mark och anläggning samt bygg.

Satsar på liten stugby

På ett markområde, vid västra sidan om gårdens före detta ladugård, har nu Simone och Hendrik bygglov beviljat för fyra stycken Tiny House. Det första lilla huset har mer karaktären av en röd liten torpstuga, medan det andra som är under uppförande har den mer karakteristiska Tiny House-stilen.

Planen är att bygga upp en liten stugby. Vill man köpa en stuga på ofri grund här, går det alldeles utmärkt. Då får man också möjlighet att vara med i planeringen och inredningen av sitt Tiny House. Simone och Hendrik kommer också att bygga de resterande som visningshus, samt hyra ut som prova-bo-objekt.

Bild: Ing-Marie Norrman

De som nu köpt de första stugorna upplåter även dessa för uthyrning genom Hendriks och Simones försorg. Marken runt stugorna har man också börjat planera och göra i ordning. Här ska det planteras örter och annat som är återkommande, samt ett fruktträd vid varje stuga. Allt ska gå att äta och möjligheten ska finnas att kunna skörda och tillaga.

På den gamla gödselplattan kommer det att bli en gemensam grillplats och kanske en badtunna invid, så småningom. Alldeles intill, i en utbyggnad av ladugården, är en handikappanpassad servicebyggnad under uppbyggnad.

Hus i tre olika storlekar

Det finurliga med Tiny Houses är ju också att de ska kunna gå att flytta, så också dessa. Dock står de ännu inte på hjul, men den som vill ha den möjligheten kan givetvis få till det också. De små hus som Simone och Hendrik har designat hittills är i tre olika storlekar. Det minsta i ett plan, de två lite större med sovloft. Man bygger också Tiny Houses för beställning och för transport till något annat ställe. Här är man öppen för kundens önskemål och det finns möjlighet att komma med egna förslag.

Simone Djurrema var också med under utflyttardagen i Dals Rostock sista helgen i april, där man presenterade planerna på en form av gemensamhetsboende på orten, just med Tiny Houses som ett boendealternativ.

Nästa helg är det dags igen med en helg på samma tema i Dals Rostock. Även denna gång finns Tiny House-alternativen med som en programpunkt.

LÄS MER:Rebecca åkte ut från Bonde söker fru – hittade sin bonde i Mellerud

LÄS MER:Arbetslösa Catharina fick fast jobb vid 65: ”Lätt flytta till Mellerud”

LÄS MER:Från Thailand till Mellerud – Kanyas oväntade resa till framgång