Ny fritidsgård i Åsensbruk – drivs av donationer

Flera föräldrar i Åsensbruk ville gärna kunna erbjuda en fritidsgård till barnen efter skolan. I juni håller de öppet hus igen i föreningshuset och alla barn är välkomna.
– Vi gör detta ideellt, säger Petra Fors som är en av föräldrarna.

ANNONS

För lite drygt tio år sedan fanns en fritidsgård i Bonnierrummet i föreningshuset i Åsensbruk, men det lades ner av kommunen. Efter projektet Höljen runt, ett platsutvecklingsprojekt runt sjön Upperudshöljen av Västra Götalandsregionen (VGR) och Melleruds kommun, bildades en grupp vid namn ”Barn och Unga”.

– Där var vi ett gäng föräldrar som hade en plan att starta upp en fritidsgårdsverksamhet igen, säger Petra.

I slutet av april hade de öppet hus för första gången, och cirka 25 barn dök upp för att pyssla, spela spel eller innebandy.

– Tanken är att alla är välkomna, inte bara barnen i trakten. Sist var det väldigt blandat, några var här från Norge och hälsade på en släkting, säger hon.

Öppet hus igen

Nu ska de ha öppet hus igen i början av juni, och det finns en hel del att göra för barnen och ungdomarna.

– Vi har ju fördelen att kunna erbjuda en hel gympasal, och vi har också ett pingisbord vi tänkte plocka fram, säger Petra.

Just nu drivs projektet ideellt av totalt 13 föräldrar. De har samlat in spel och annat material, men hoppas på att kunna få något ekonomiskt bidrag från kommunen framöver.

– Förhoppningen är att vi ska kunna hålla öppet åtminstone en gång i veckan till hösten. Vi ska skicka in en ansökan om bidrag, men i nuläget får man gärna skänka gamla spel eller sådant man har hemma, säger hon.

Ålder på barnen som kan komma till fritidsgården är från förskoleklass och uppåt.

– Vi har inte satt någon övre gräns. Men om man har något yngre barn så får de också komma, men föräldrarna får gärna följa med då, säger hon.

Petra menar att de håller på och planera för ett rullande schema till hösten, och hoppas på att fler ska engagera sig.

– Barnen som var här sist fick välja om vi skulle ha öppet i veckan eller på helgen, men de kryssade såklart i båda. Så vi ska försöka lösa så vi har öppet både helg och vardag. Helst skulle man ju vilja att de skulle kunna gå dit direkt efter skolan varje dag, men tyvärr får vi inte ihop det, säger hon.