Monica Lindberg blir ny president i Rotary Mellerud efter Robert Svensson.
Monica Lindberg blir ny president i Rotary Mellerud efter Robert Svensson. Bild: Susanne Emanuelsson

Monica Lindberg: ”Jag är stolt över det Rotary står för”

Rotary Mellerud träffas på måndagar och en gång om året byts klubbens president ut. Senaste bytet skedde måndag 17 juni i ladan hemma hos Gun-Britt Gustafsson i Låttsbyn.
Robert Svensson överlämnade det halssmycke presidenten bär till Monica Lindberg, som ser fram emot det kommande året.

ANNONS

Det är alltså före detta polischefen Monica Lindberg som blir Rotarys nya president. Hon kom med som medlem 2019.

– Jag hoppas kunna förvalta presidentskapet till glädje och förnöjsamhet för alla. Jag är stolt över det Rotary står för och mina år inom Rotary har varit mycket givande, säger Monica Lindberg.

Intressanta samtal

Robert Svensson är lantbrukare och har även varit kommunstyrelsens ordförande i kommunen. Han konstaterar att alla medlemmar har olika bakgrunder och det ger en bred kunskapsbas och leder till många intressanta samtal.

Vad är presidentens uppgifter?

– Hålla ihop klubben och ha kontakt med distriktet. Man kommer närmare klubben som president och har kontakt med våra grannklubbar i Åmål och Vänersborg. Vi har föreläsningar eller åker ut på studiebesök till föreningar eller företag. Vi besökte nyligen Åsebro IF och senast hade vi besök av kommunstyrelsens ordförande Ludwig Mossberg som presenterade sig och sin publik. Den röda tråden inom Rotary är det goda kamratskapet, det är alltid roligt att komma till Rotary, understryker Robert Svensson.

Mellerudsklubben har ett 30-tal medlemmar som ses en gång i veckan, alltid på måndagar och oftast på Dinners (före detta Wärs).

Bromsar föryngringen

Robert Svensson har lite funderingar kring Rotary framåt.

– Två år som president tror jag skulle gagna klubben liksom möte varannan vecka. Allt för mötestätt tror jag bromsar föryngringen. Vi stöttar Kulturbruket på Dal genom att vara företagssponsor, men jag skulle gärna se att vi gjorde lite mer nyttigheter på det lokala planet.

På Rådaskolans avslutning delade Rotary ut stipendiet ”God kamrat” på 1 000 kronor till två elever per årskull på högstadiet. Det är ett presentkort att använda i våra lokala butiker.

– Det gynnar orten och är väldigt uppskattat, säger Robert Olsson, Rådaskolans rektor och Rotarymedlem.

Stipendiet är ett initiativ av medlemmen Margareta Forssell-Olsson.

– Då har eleverna något positivt att sträva efter och det förbättrar miljön i skolan, menar hon.

Gemenskapen viktig

En av medlemmarna, Frank Olausson, är mycket nöjd med verksamheten.

– Jag har fått se och höra så otroligt mycket, det är väldigt lärorikt. Man får också hålla egna föredrag, jag berättade till exempel om min tid som överlevnadsinstruktör på Försvarets överlevnadsskola i Karlsborg. Vi bjuder in intressanta föreläsare, det är väldigt givande. Gemenskapen är viktig, det känns som om alla är gamla kompisar, säger Frank Olausson.

Om Rotary

Rotary är ett globalt nätverk som består av drygt 1,4 miljoner människor i mer än 46 000 klubbar runt om i världen.

Rotary i Sverige är organiserat i tio självständiga men samverkande distrikt under Rotary International.