Här vid vägs ände på gården Svanängen i Köpmannebro har David och Marie Naraine skapat något unikt som lockar folk från stora delar av världen. Anläggningen Swedish Country Living är omgivet av mäktig ekskog och blått porlande vatten från Svanefjorden, en del av Dalslands kanal.
Det är en småskalig anläggning för totalt sex övernattande gäster. Och de flesta kommer för att bo i någon av anläggningens eremitstugor. De är tre till antalet, personligt utformade och byggda till stor del av återvunnet material. Gemensamt är att de saknar el och vatten.
Lyxigt inredda
Varje stuga har plats två personer. De är trots avsaknaden av moderniteter lyxigt inredda med omsorg av detaljer och material. Bland annat hotellakan för att få fram den där extra känslan av välbefinnande.
– Vi samlade på oss gammalt byggmaterial under fler år innan vi började bygga, säger David Naraine.
Den första som byggdes har döpts till Eremitstugan. Den är ljus och rymlig och har liksom de övriga stugorna en atmosfär av lugn och levande känsla tack vare valet av byggmaterial. Till exempel är dörrarna från 1700-talet. Att människorna allmänt var mer kortväxta än vi är i dag märks tydligt här.
Den andra stugan som byggdes har trots sin annorlunda utformning dalsländsk anknytning. Fasaden är klädd med skiffer och har trätjärat tak. Den kallas följaktligen för skifferstugan. Skiffer var en välkänd dalsländsk produkt under 1700- och 1800-talen. Bland annat fanns det skifferbrott i Gunnarsnäs och Dalskog.
– Vi har klätt fasaden med 4 000 skifferplattor. Det tog oss sex veckor att skruva fast alla, berättar Marie Naraine.
Som ett A
Det tredje huset är det märkligaste formmässigt av de tre. Det har formen av bokstaven A. Byggstilen heter A-frame och är hämtad från USA där det var ett vanligt sätt att utforma hus under 1930-talet. Det här huset är inrett enkelt med klassisk skandinavisk design.
Genom sin utformning ger det känslan av högt i tak och frihet. Att det sedan ligger högst upp på det berg som omger gården gör inte saken sämre.
Ett kretsloppshus med ett orangeri på framsidan kompletterar anläggningen. Här serverar man sina gäster frukost. Här finns också tillgång till dusch och torrtoaletter.
Cirkulärt tänkande
Det hela är finurligt uttänkt. Huset har ett vattensystem som är cirkulärt. Vattnet tas från Svanefjorden och det vatten som kommer från dusch och handfat filtreras och renas sedan av växterna i orangeriet.
En bit bort ligger ett större utekök med fin utsikt mot sjön. Det har blivit en naturlig samlingsplats när man har större grupper av besökare. Den är utrustad med vedeldad pizzaugn samt kyl och frys. Nästa projekt blir att skapa en samlingslokal.
Till eremitstugorna hittar människor från när och fjärran. Hälften av besökarna kommer från utlandet och Marie och David Naraine kan berätta många speciella historier. Det har nämligen visat sig att deras gäster ofta har speciella skäl som jubileer, förlovningar och frierier till att de väljer ett boende i någon av eremitstugorna.
Exotisk plats
De har haft utländska gäster från länder och platser som Kanada, Nya Zeeland, Australien, Frankrike och New York med flera. Vägen till Svanängen kan vara väldigt annorlunda. Nyligen kom två gäster från Thailand som hade hittat gården via inlägg på Instagram.
– Vi tror att man i de flesta fall letar efter något exotiskt. En plats där man bara kan få vara och reflektera över sina liv, säger Marie och David Narine.
Men vägen till Köpmannebro var inte spikrak för dem själva.
Det började som ett andningshål i en stressig tillvaro i Göteborg. Där drev de en modebutik med inriktning på det senaste och dyra kvalitetsvaror.
”Det riktiga livet”
– Men till slut insåg vi att det här är det riktiga livet. Det är här vi vill leva och bo i samklang med naturen, säger de.
Sagt och gjort. De sålde modebutiken och bytte liv – fast det var inte helt enkelt. När de tog över gården var det helt igenväxt. Första steget var att öppna landskapet för att få in mer ljus och luft och försöka återställa markerna som de en gång såg ut.
– Att fälla några träd kan väl inte vara svårt. Men där bedrog vi oss. Det blev mycket mer arbete än vi tänkt oss. För oss stadsbor blev det learning by doing. Det är också en livsstil som vi tillämpar på alla områden, säger David Naraine och skrattar gott.
Naturens kretslopp
Verksamheten är småskalig med avsikt. Liksom att den består av flera delar. Andelslamm, hållbar matproduktion till mindre konferenser är andra delar. Av fåren får de skinn som bereds i Tranås och säljs i den egna lammboden på gården.
Hela verksamheten på gården och det sätt Marie och David Naraine valt att leva bygger på ett holistiskt synsätt på , ett helhetstänkandet där människan är en del av naturens kretslopp.
– Allt hänger ihop. Våra värderingar handlar om äkthet med ren miljö och ren mat som produceras på ett hållbart sätt. Vi bor ju själva här så vi gör det inte bara för turister, säger de och berättar att de nyligen satt upp en holk för kattugglan som hörts i området. Kanske en permanent gäst.