Kulturskolans rektor Clas-Göran Janson till vänster och Lions president Kjell Karlsson är mycket nöjda med hur de insamlade pengarna använts.
Kulturskolans rektor Clas-Göran Janson till vänster och Lions president Kjell Karlsson är mycket nöjda med hur de insamlade pengarna använts. Bild: Susanne Emanuelsson

Lionspengar gav nya instrument till kulturskolan: ”Fantastiskt”

Melleruds kulturskola har dålig ekonomi eftersom kulturenheten fick dra ett tungt lass i kommunens besparingar. Därför kom Lions bidrag på 44 850 kronor som en skänk från ovan.
Bland annat har man köpt in en ny studiodator, barn-valthorn och saxofon – allt för att hålla en bra kvalitet på undervisningen.

ANNONS

– Detta betyder jättemycket och innebär att vi kan erbjuda en högre lägstanivå. Med det instrumentstall vi nu har kan vi hålla nere instrumenthyran som bara är 180 kronor per termin. Alla ska ha möjlighet att hyra instrument, säger kulturskolans rektor Clas-Göran Janson.

Kulturskolan har under flera år haft ett framgångsrikt samarbete med Lions Club Mellerud, särskilt med luciafirandet.

– Utan er hade vi inte haft någon lucia kvar, konstaterar Kjell Karlsson, Lions president.

Insamling i Julposten

Varje år anordnar Lions en insamling i sin tidning Julposten. Medlemmen Anders Karlsson föreslog 2023 att pengarna skulle gå till kulturskolan som sliter med dålig ekonomi. Tidigare har man dubblerat summan, men på grund av kulturskolans viktiga verksamhet beslutade Lions att tredubbla summan.

– De behöver varje krona och fick själva besluta vad pengarna skulle användas till, säger Kjell Karlsson.

– Vi stämde av med Lions att pengarna skulle gå till eleverna och deras möjligheter att utvecklas. Det är fantastiskt! Vi kommer långt med de här pengarna, säger Clas-Göran Janson nöjt.

Lista med önskemål

En lista samlades in från musiklärarna där de fått skriva ner vilka instrument som behövdes. Listan blev omfattande så den fick kortas ner.

Till slut blev det inköp av en ny studiodator, barn-valthorn, saxofon, höj- och sänkbar pianopall plus lite delar till instrumenten. Dessutom kunde man reparera både brass- och träblåsinstrument som var i dålig kondition.

– Det är jätteroligt med datorn, vi har mycket studiomusik hos oss. Vår musiklärare Jonathan Bryntesson är jättenöjd. Vi är så tacksamma för stödet vi får från Lions, föreningslivet och allmänheten. Det är ingen tvekan om att man vill ha kvar kulturskolan, konstaterar Clas-Göran Janson.

LÄS MER:Lions stöd till kulturskolan efter neddragningarna – tripplade summan

LÄS MER:Musikeleverna tog sig an ABBA

LÄS MER:Vårkonsert med kulturskolans elever