Kvinna spottade på polis och bet i polisbils klädsel

En kvinna i 30-årsåldern i Mellerud har fått problem med rättvisan. Bland annat gjorde hon motstånd vid ett gripande, bet i klädseln på en polisbil samt spottade på flera poliser. Nu har hon dömts för flera brott.

ANNONS

Händelserna utspelade sig under en halvårsperiod mellan december 2022 och maj 2023. Det tog sin början när det ringde på kvinnans dörr. Hon hade då precis lyckats somna.

Hon menar att hon inte såg att det var poliser som hade ringt på. Hennes enda tanke var att hon ville vara för sig själv. Anledningen till att poliserna ringt på på hennes dörr var för att de skulle genomföra en så kallad handräckning.

Handräckning innebär att polisen hjälper en annan part, till exempel socialnämnden för att en person ska få hjälp träffa en läkare. I det här fallet skulle man föra kvinnan till psykiatrin.

När poliserna sedan greppade tag i kvinnan upplevde hon det som väldigt obehagligt. Hon menar också att det ska ha väckt gamla trauman.

Kallade polis för jävla horunge

Hon svarade på situationen genom att spotta på poliserna. Hon försökte också bita och sparka på poliserna.

”Som jag kommer ihåg det i samband med att vi ska få ner henne märker jag hur hon tittar mot mig och min kollega. Jag och kollegan står bredvid varandra. Hon spottar då mot oss. Jag känner hur jag får hennes saliv i mitt högeröga och på min kind. (...) Hon säger att jag är en jävla horunge”, säger en av poliserna i förhör.

Poliserna lyckades till sist sätta handfängsel på kvinnan samt en så kallad spotthuva. När hon hade lugnat ner sig något bar de ut henne till polisbilen där en annan patrull tog över.

Bet sönder bilens inredning

När hon till sist tagits in i polisbilen fortsatte hon att vara orolig och uppjagad.

”Hon uttalar att hon vill att jag ska köra fortare och att köra av vägen så att hon kan dö. Hon frågar vilket är det bästa sättet att bli dödad på. Kollegan försöker lugna ner henne genom att prata lågaffektivt. Och för att försöka hitta ingångar att hålla normal konversation”, säger en av poliserna i förhör.

Poliserna stannade till för att prata om hur man skulle göra framåt. Man bestämde sig för att poliserna skulle byta plats så att polisen som körde innan skulle sitta bredvid kvinnan.

Då visar det sig att kvinnan fortsatt att bitas. Men istället för att bita poliserna hade hon bitit i bilens inredning. Något som orsakade bitmärken i bilens stolklädsel. Hon fördes sedan till Näl där hon överlämnades till sjukvården.

Spottade återigen på polis

I maj förra året hamnade kvinnan sedan återigen i problem med polisen. Den här gången påträffades hon berusad av polis varpå man beslutar att omhänderta henne. När hon skulle placeras i bilen hamnade hon ännu en gång i en spottincident. När hon hade placerats i bilen och en av poliserna vänder sig om mot henne spottade hon på honom.

”Hon har då en spotthuva på sig, hon lyckas trots detta att spotta på mig och jag känner att det träffar min vänstra kind. Jag vet inte om hon tuggade sönder spotthuvan hon hade på sig eller om hon lyckades få en glipa”, säger en av poliserna i förhör.

Efter händelserna har hon nu dömts för förgripelse mot tjänsteman, våldsamt motstånd samt skadegörelse. Hon döms till villkorlig dom och 40 dagsböter.