Krögare lämnar Skeppskrogen i Sunnanå – efter en säsong

Skeppskrogen i Sunnanå hamn står utan krögare, sedan Andreas Hallberg bestämt sig för att lämna.
– Vi letar nu efter en tillfällig hyresgäst under sommaren, säger Peter Mossberg, som är fastighetschef i Melleruds kommun.

ANNONS
|

Kommunen försöker nu rädda sommarens krogverksamhet – och kan tänka sig en enklare lösning, som exempelvis ett kafé.

– Vi vänder oss bara till verksamma inom Melleruds kommun. Vår målsättning är att kunna hålla öppet en bit in i augusti. Det viktiga är att det händer något där, säger Peter Mossberg.

Varför kom ni inte överens?

– Vi hade samtal i samförstånd, men han uppfyllde inte de krav vi ställde. Han erbjöd sig att hålla krogen öppen i sex veckor. Men i kontraktet står det femton veckor, säger han.

Under onsdagen går anbudstiden ut för eventuella intressenter.

Stenmagasinet: ”Mycket tråkigt om det blir tomt”

När Melleruds Nyheter besöker Sunnanå hamn, där krogen ligger, träffar vi Milton Olsson. Han är verksamhetsledare på intilliggande Stenmagasinet. De håller just på att dra igång sommarsäsongen.

– Det skulle vara mycket tråkigt för hela området om det inte blir någonting, eftersom Sunnanå är ett område på framfart.

”Tråkigt om det inte blir något i Skeppskrogen”, säger Milton Olsson, som är verksamhetsledare på det intilliggande Stenmagasinet.
”Tråkigt om det inte blir något i Skeppskrogen”, säger Milton Olsson, som är verksamhetsledare på det intilliggande Stenmagasinet. Bild: Tommy Löfgren

Han tror ändå att kaféverksamhet skulle kunna fungera tillfälligt, eftersom det inte kräver samma kompetens, samtidigt som att det blir mer liv i området.

– Det är jättesvårt att rodda en hel restaurang med allt vad det innebär, med kompetens både i köket och serveringspersonal, säger han.

Trollhättekrögare tog över ifjol

Inför sommaren 2023 fanns det inte heller någon hyresgäst till den populära Skeppskrogen. Då visade Trollhättekrögaren Andreas Hallberg intresse för att driva restaurangen och vid midsommar öppnade de.

2023 var en sommar som i stort sett regnade bort, vilket gjorde att det inte gick runt ekonomiskt.

– När jag såg över resultatet för förra säsongen så blev jag tveksam till att skriva på ett långt kontrakt. Vi behöver gå runt ekonomiskt, och ville därför testa ett kortare kontrakt över sommaren, säger Andreas Hallberg när Melleruds Nyheter når honom.

Efter någon vecka meddelade Melleruds kommun att det inte var aktuellt. De ville hellre teckna ett längre kontrakt till fullt pris.

Artister var inbokade

Artister fick avbokas tidigt i maj och det var även klart med personal, bland annat ungdomar från Mellerud.

Melleruds kommun äger Skeppskrogen med tillhörande utrustning. I höst planerar kommunen gå ut med en upphandling inför sommarsäsongen nästa år.