Här kan du fira nationaldagen

Torsdag 6 juni, firas nationaldagen traditionellt på flera platser i Melleruds kommun och närområden. Alla hoppas på fint väder men prognosen är osäker.

ANNONS
|

Först ut är Melleruds museum som firar i Tingshusparken med start klockan 11.00

I Brunnsparken, Dals Rostock, startar firandet klockan 14.00. Det är Kroppefjälls hembygdsförening som arrangerar och serverar kaffe och bakelse.

Vid vattnet

Vid kanalens kant i Håverud, utanför och inne i Dalsland Center bjuder Skålleruds hembygdsförening in till traditionellt nationaldagsfirande från klockan 16.00.

Nationaldagstalare är Dalslands kanals och Visit Dalslands vd Lotta Edin-Johansson. För underhållningen svarar Jonny de Capretz, Dansare och Spelmän på Dal samt Dave Lord Quintet. Det blir också servering.

I Brålanda firas nationaldagen i Centrumparken med start klockan 15.00. Där blir det bland annat utdelning av Brålandabygdens kulturpris och även av Herbert Anderssons vandringspris.

I Frändefors hälsar Frändefors föreningar välkommen till nationaldagsfirande i Frändefors församlingshem med start från klockan 12.00. Bland annat deltar kyrkokören och marschorkestern.

Osäker prognos

Nationaldagsvädret den 6 juni är mycket variationsrikt år från år. Förra året var det soligt och varmt i våra trakter. Så hur blir det i år?

Enligt SMHI:s långtidsprognos blir det 15 grader plus och uppehåll. Men prognosen är osäker.

Anledningen till att vi firar nationaldagen är två historiska händelser.. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till kung i Sverige och den 6 juni 1809 skrev riksdagen under den regeringsform som lade grunden till det moderna Sverige.

Under en period kallades dagen Svenska flaggans dag. Men sedan 1983 är den officiellt Sveriges nationaldag. 2005 blev nationaldagen officiell helgdag och röd dag.

På Skansen i Stockholm har den 6 juni firats ända sedan 1893. Först som avslutning på en vårfest Det dröjde dock länge innan dagen fick någon formell status som nationaldag.