Handlarna räknar med folkfest – och klirr i kassan

I centrala Mellerud förbereder sig handlare och företag för den stora familjefesten, som väntas locka hit omkring 4 000 besökare. Många av dem kommer att ge klirr i kassan för de lokala företagen.
– Kanalyran gör att vi kan hålla öppet under januari och februari, säger Zarko Jovanovic på Restaurang Börsen.

ANNONS
|

Inne på Modehuset Börsen ser man Kanalyran som något positivt. Ägaren Camilla Lindblom säger att festivalen drar hit mer folk än en vanlig lördag, vilket inte är förvånande. Modehuset satsar på att få in fler kunder genom sin sommarrea och en timmes längre öppettid under lördagen.

– Vi gör det vi alltid gör och servar våra kunder, säger Camilla.

Ekonomisk boost

Något Modehuset Börsen och Restaurang Börsen har gemensamt inför helgen är att de båda ser detta som en ekonomisk boost. Zarko Jovanovic berättar att festivalen är viktig för att få ihop det ekonomiskt under vintermånaderna.

– Festivalen hjälper oss att hålla öppet under de döda månaderna januari och februari.

Zarko säger att det är mycket att pyssla med nu inför helgen då Restaurang Börsen ska ha sitt eget öltält på torget. Han förväntar sig många kunder, men att det beror på hur vädret blir.

Den enes död...

Någon som inte ser festivalen som något gynnande för butiken är Jonas Pollack, som äger Hemköp Torget vid Köpmantorget. Han menar att eftersom parkeringarna utanför butiken försvinner, så försvinner också kunderna som gör större inköp. Han tillägger att det blir mer småköp som läsk, godis och tobak, vilket resulterar i att butiken tappar i omsättning.

– Den enes död, den andres bröd, säger Jonas.

Han ser dock Kanalyran som något positivt för kommunen.

På Ute & Inne är ägaren Petra Andersson mycket positiv till helgens spektakel. Hon menar att Kanalyran brukar bli en folkfest som drar många kunder både från och utanför Mellerud.

– Det är en av våra bästa dagar om det är bra väder, säger Petra Andersson till Melleruds Nyheter.

Dalslandstjuren

Mona Christiansson har butiken MDW, där hon bland annat säljer den ikoniska Dalslandstjuren. För hennes del är fredagen den bästa dagen.

– De som kommer för att fira Kanalyran kommer ju redan på fredagen, så det har varit den bästa dagen för oss, säger hon.

Lekia som ligger nära upplever också ett stort uppsving under Kanalyran.

– Kanalyran främjar verkligen handeln, det är en folkfest för alla. Vi ställer bord utanför med erbjudanden, berättar Therese Lundgren, som äger butiken.

Startar sin sommarrea

Eva Sundin-Gullborn som är delägare i Mode For You på Storgatan passar på att starta sin årliga sommarrea samma dag som Kanalyran kickar igång. Istället för att stå var för sig kommer hon och andra delägaren Marianne Jansson att jobba samtidigt för att hinna med.

– Det är många människor i rörelse. Det kommer hit många utifrån som man inte känner igen, så det blir ju fler kunder som kommer in och handlar. Men vädret gör stor skillnad, om det är bra väder säljer vi bättre, säger hon.

På Sibylla inne på Melleruds Handel är man inte lika säker på om man kommer att märka något. De har funnits runt ett år, och öppnade förra sommaren. I fjol bestämde de sig för att ha öppet till midnatt under en av dagarna.

– De flesta av våra kunder kommer hit via E45 och är inte personer som är härifrån, så förra året märkte vi inte så mycket. Men vi hoppas så klart på fler besökare i år, säger Mostafa Haidari, som är en av tre delägare till Sibylla i Melleruds Handel.