Utdrag ur belastningsregistret från polisen kan krävas vid anställning i kommunen.
Utdrag ur belastningsregistret från polisen kan krävas vid anställning i kommunen. Bild: Tommy Löfgren/Jessica Gow

Förslaget: Mellerud kan kräva utdrag ur brottsregistret

I fortsättningen ska det krävas utdrag ur belastningsregistret för att få jobb inom Melleruds kommun. Det vill de fyra styrande partierna med Moderaterna i spetsen införa.

ANNONS
|

– Jobbar man med skattebetalarnas pengar har man ett speciellt ansvar. Vi strävar också efter att skapa en trygg och ansvarsfull miljö för både anställda och våra invånare, säger Ludwig Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Han vill inte uttala sig om vilka arbetsgrupper det kan komma att handla om, utan säger att han är trygg med att personalförvaltningen ska kunna arbeta fram ett reglemente. Uppdraget har gått till personalchefen efter ett beslut i kommunstyrelsens arbetsutskott. Frågan behandlas av kommunstyrelsen den 3 maj.

Vissa yrken

Krav på att visa utdrag ur sitt belastningsregister gäller redan för vissa anställningar som inom skolans verksamhet och även vissa tjänster inom vård och omsorg. Det finns också privata företag som begär att utdrag ska visas upp vid anställning.

– Kravet ska inte gälla retroaktivt utan bara vid nyanställningar. Det vore orimligt annars, säger Ludwig Mossberg.

Hur reglementet ska formuleras har han ingen synpunkt på men menar att en person kan ha en prick i registret och ändå kunna bli anställd. Det handlar om vad personen straffats för i relation till kommande arbetsuppgifter och hur lång tid som förflutit.

Det blir allt vanligare att kommuner inför krav på uppvisande av belastningsregistret för andra verksamheter än där det finns lagkrav. Kalmar, Ljungby och Växjö är några exempel.

Anställer fel

Kommuner får ibland problem i samband med anställningar som kan sluta med avskedanden eller att vederbörande måste köpas ut. I Mellerud skedde det 2023 då kommunen råkade ut för en närmast osannolik historia.

Man hade anställt en då 47-årig lärarvikarie som hittade på sexanklagelser om sig själv som han mejlade till kommunen och till politiker. Följden blev att man så snabbt som möjligt betalade två månadslöner på 68 000 kronor.

Kommunen visste inte att mannen samtidigt stod åtalad för bedrägeri och samma månad blev utköpt av Kungälvs och Sandvikens kommuner för exakt samma sak. Totalt lurade mannen till sig 328 000 kronor.

I år anställde kommunen en enhetschef som samtidigt var åtalad för sexuellt ofredande av en kvinna. Mannen hade också en dom för rattfylleri i bagaget.

Förslaget om krav på utdrag ur belastningsregistret kommer från det politiska styret med Moderaterna, Kristdemokraterna, Kommunpartiet Mellerud och Sverigedemokraterna.

Det här syns

Det finns sju olika registerutdrag från belastningsregistret som kan begäras ut från polisen. Fem av dem är anpassade för olika yrken, ett är till för att personen själv ska kunna se all information som finns om sig själv och ett är till för att visa i andra länder.

För vissa anställningar är det lagkrav på att visa registerutdrag – till exempel för anställning i förskola och skola. Där framgår om man straffats för mord, dråp, grov misshandel, människorov, alla sexualbrott, barnpornografibrott och grovt rån.