Vid de årliga Nuntorpsdagarna medverkar elever som tävlar i att visa upp kalvar.
Vid de årliga Nuntorpsdagarna medverkar elever som tävlar i att visa upp kalvar. Bild: Tommy Löfgren

Formulerar skarpt krav: Skriver inte på naturbruksavtal

Melleruds kommun fortsätter att avvakta och skriver inte på regionens avtal för naturbruksskolorna. Anledningen är kritik av den del av avtalet som rör eleverna på Nuntorp.
– Kommunstyrelsen ska vid nästa möte skriva ett skarpt formulerat brev direkt till regionen, säger Ludwig Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

ANNONS

Bakgrunden är ett nytt avtal för Västra Götalands regionens naturbruksskolor. För att avtalet ska gälla fullt ut krävs att samtliga 49 kommuner skriver under.

Melleruds kommun har varit kritisk tidigare. Haken i sammanhanget är att när elever går på någon av regionens naturbruksskolor får kommunen halva kostnaden avskriven.

Utan bidrag

Det gäller inte för utbildningar vid friskolorna. Då får kommunen stå för hela kostnaden.

– De flesta av våra ungdomar väljer av naturliga skäl Nuntorpsgymnasiet som är en friskola, säger Ludwig Mossberg.

I det avtalsförslag som regionen presenterar ingår att utreda ersättning till de kommuner som har elever på friskolor. Utredningen ska också undersöka om lokaliseringen i andra delar av Västra Götaland av de nuvarande naturbruksskolorna ger bäst förutsättningar.

Alltför långdragen

Men kommunstyrelsen i Mellerud har reagerat på att utredningen och beslutet kan få pågå till sista december 2028.

– Det ska inte behöva ta så lång tid att utreda. Därför agerar vi nu för att skynda på processen, säger Ludwig Mossberg.

Det var 2016 som regionen beslöt att lägga ner utbildningen vid Nuntorp och två andra skolor. Kvar blev skolorna i Uddetorp, Sötåsen och Svenljunga. Nedläggningen ledde till ett stort lokalt engagemang och 2019 kunde Nuntorp återstarta utbildningen.