Finaler och korteger – folkfesten på Kanalyran fortsätter

Barnaktiviteter, korteger och snöbollsrace är bara några av alla programpunkter på Kanalyrans andra dag. Melleruds Nyheter rapporterar hela dagen och kvällen.
– Det har varit kul, säger Nouelle, 4 år, som valde att ta båten i Barnkortegen.

ANNONS
|

Under lördagen är det ett fullspäckat schema för Kanalyran. Den som vill kan fira fram till klockan två inatt med olika aktiviteter, tävlingar och uppträdanden.

Årets barnkortege har temat vatten och bland deltagarna fanns det en stor mängd olika tolkningar på temat.

Bland sjöjungfrur, pirater och maneter fanns de även fiskare och snömonster.

När paraden kommit fram till Köpmantorget var det dags för prisutdelning. På första plats kom kusinerna Forsebo, eller kusinerna Frost, som valde att ha ett fruset vatten tema och var utklädda till karaktärer från filmen Frost. Första pris var godispåsar och ett presentkort på 1 000 kronor från Kanyas Café och Restaurang.

– Alla kusiner har haft en fas med Frost så det passade perfekt att köra på det. Vi har lyckats få med nästan alla karaktärer och har till och med ett snömonster, säger Anna Forsebo, som var utklädd till snögubben Olof.

På Köpmantorget var det full aktivitet med mycket folk som kom och gick. Melleruds Nyheter stod på platsen framför den lilla scenen tillsammans med bland annat Nuntorp gård (med lokalproducerad mat) och Melleruds alkoholfria öl, som delades ut så länge lagret räckte.

Nostalgitema i kortegen

Vid 12-tiden var det dags för den stora kortegen, där årets tema var nostalgi. Då var centrala Mellerud fyllt av besökare, ung som gammal. Kortegen var lång, med många fantasifulla ekipage.

Flest deltagare hade Kroppefjälls IF, ett 50-tal personer som representerade KIF Grunden, KIF fotboll, KIF Judo och KIF innebandy. De slutade på andra plats när pris till bästa ekipage delades ut på scenen. Daniel Lans representerade klubben. Trea blev SPF Seniorerna Mellerud, som bland annat drog en vagn med en liten kossa i. Ordförande Lennart Karlsson, bärande på en lie, tog emot priset. Vinnare blev Melleruds ridklubb som representerades av Torres Skoogh Olsson, Isabella Hansen, Alice Falk, Elvi Johansson och Emilia Andersson.

Kanya årets hertighen

Årets Hertighen på Dal avslöjades på scenen, när fjolårets Hertighen Kenneth Magnusson fick lämna ifrån sig krona och mantel till företagaren Kanya Tipmung, som dubbades av Melleruds kommunchef Karl-Olof Petersson.

– Det känns otroligt hedrande, detta hade jag inte väntat mig, sa Kanya Tipmung.

– Nu har du ett uppdrag framöver att vara ambassadör för Mellerud. Du är en person med stort hjärta och stort leende, ett leende är den största och bästa smittan i världen, säger Karl-Olof Petersson.

Strax därefter korades Årets Företagare och Årets Unga Företagare. Det var det framgångsrika företaget Viconia IT som i år fick priset som Årets Företagare i Mellerud.

Årets Unga Företagare blev Caroline Larsson, som driver salongen Hair by Carro.

Årets Unga Företagare Caroline Larsson, Hair by Carro, Sebastian Hellberg, Företagarna Mellerud, Tony Eriksson och Jesper Andersson, Viconia IT som blev Årets Företagare samt Håkan Berg, Företagarna Mellerud.
Årets Unga Företagare Caroline Larsson, Hair by Carro, Sebastian Hellberg, Företagarna Mellerud, Tony Eriksson och Jesper Andersson, Viconia IT som blev Årets Företagare samt Håkan Berg, Företagarna Mellerud. Bild: Susanne Emanuelsson

Årets Företagare blev Jesper Andersson och Tony Eriksson som driver Viconia IT AB

Motivering: Årets vinnare har under 2024 visat enastående ledarskap och innovation, vilket starkt bidragit till Melleruds näringsliv. Genom att erbjuda avancerade IT-lösningar har de stöttat lokala företag och den offentliga sektorn, vilket främjar regionens digitala utveckling. Deras ekonomiska tillväxt och stabilitet har skapat arbetstillfällen och stärkt de lokala ekonomin. deras engagemang och passion gör dem till en värdig mottagare av utmärkelsen Årets Företagare och deras framgång är ett lysande exempel på hur lokalt företagande kan bidra till samhällsutveckling.

Årets Unga Företagare gick till Caroline Larsson som driver Hair by Carro

Motivering: Priset går till en person med ett stort engagemang och passion för sitt yrke. Med en vilja att utvecklas och lära sig nya tekniker, levereras ständigt grymma resultat till sina kunder. Med en närvaro på sociala medier som sprider såväl kunskap som inspiration blir vår vinnare en källa för alla som vill lära sig mer om hår, styling och frisöryrket.

Diana Bergström, Melleruds Brukshundklubb, har tävlat i VM för räddningshundar med sin border collie Macie. Publiken fick se en uppvisning hus Macie jobbar för att söka figuranter – mycket imponerande av henne med all störning runt omkring. Macie markerar med skall när hon hittat personen, under träningen blir hennes belöning att leka/kampa med en leksak.

200 bollar racar ner för Norra Kungsgatan

Utanför Apotek Hjärtat gick startskottet klockan 16 under lördagseftermiddagen. Ned för backen tävlade man med 200 bollar igenom en rad av olika hinder. Först ner kom boll 177, tillhörande Linnea Lindstedt.

– Hon känner jag! säger pappa Anders Ljungqvist skämtsamt.

Bollarna har sålts till olika vadslagare runt om i Mellerud, pengarna går till Barncancerfonden.