Felix träffades nästan av blixten: ”Befann mig mitt i helvetet”

När Felix Svensson och hans två vänner skulle ut och fiska på tisdagen hade de inte sett den gula varningen över Mellerudstrakten. Plötsligt befann de sig i stormens öga, och fruktade för sitt liv.
– Det var smäll efter smäll efter smäll, säger han.

ANNONS
|

Klockan var strax efter 18 på tisdagen när åskovädret drog in över Mellerud med omnejd, som Melleruds Nyheter skrev om då. Felix Svensson skulle ut och fiska tillsammans med två vänner i Dals Rostock, och de hade inte sett den gula varningen som SMHI tidigare utfärdat om kraftigt åskoväder och regn.

Felix säger att det började dugga lite, men att de inte reflekterade särskilt mycket över det.

– Vi hörde en åsksmäll längre bort, jag skulle gissa på cirka åtta kilometer. Då tänkte vi att det inte var någon fara så vi fortsatte fiska, säger han.

LÄS MER:Experten tipsar – så skyddar du dig när blixten är framme

Men så small det till igen, den här gången mycket närmare.

– På väldigt kort tid lät det som att åskan nu bara var kanske två kilometer bort, säger han.

Håret på kroppen blev statiskt

Plötsligt hände något som Felix aldrig upplevt förr – allt hår reste sig bokstavligen på kroppen.

– Det var inte alls samma känsla som när man får en rysning och håret står upp. Det här kändes mer som att man hade gnuggat fötterna på en gummimatta eller något, man kände sig statisk. Det var riktigt äckligt, säger han.

Då förstod Felix att de nog befann sig illa till, och sa till vännerna att det kanske var dags att börja packa ihop och lämna platsen.

Men då small det till ordentligt.

– Vi såg blixten precis över oss och den slog ner i ett träd, och vi fick bara kasta oss ner för att ta skydd, säger han.

Panik utbröt i gruppen, och Felix kompis flickvän började gråta.

– De började springa uppåt, men det ska man ju absolut inte göra. Jag har ändå befunnit mig i skog och mark så pass ofta i storm att jag vet att man inte ska upp på högre höjder. Så jag vägrade röra mig, säger han.

”Smäll efter smäll efter smäll”

Till slut började de försöka ta sig sig från området, men de tog skydd så gott det gick.

– Jag fick springa hukad som en liten groda ner mot träden. Vi ville inte befinna oss för nära dem, men inte för långt bort heller, säger han.

Han berättar att blixten slog ner flera gånger runtomkring dem.

– Det var smäll efter smäll efter smäll, säger han.

Halva trädet studsat meter från stammen

Stormen passerade så småningom om förbi just den platsen, och vännerna kunde börja andas ut.

– Då såg man flera träd som blixten slagit ner i. Vi hade lämnat en elscooter vid ett träd kanske tio minuter innan, och när vi kom tillbaka dit för att hämta den så hade trädet bredvid klyvts i mitten. Halva trädet hade liksom studsat flera meter från själva stammen, säger han.

Han berättar att de såg flera skadade träd, och massor med träsplitter på marken. När de gick hemåt kickade adrenalinet in, och de kunde nervöst skratta åt vad de varit med om.

– Det var verkligen skräckblandad förtjusning. Det var inte så kul i stunden, så vi försökte skämta bort det lite grann, säger han.

Felix menar också att han inte varit med om att det har gått så fort tidigare.

– Vi hann verkligen inte förstå hur fort det gick ifrån att vara så långt bort, till att vi befann oss mitt i helvetet. Vi förstod ju sen att det var mycket närmare än vad vi försökte intala oss då, säger han.

Lärt sig en läxa

Det är inte första gången som Felix upplever en obehaglig vädersituation. Han berättar om en händelse från när han var tretton år.

– Då var jag och en vän ute och fiskade i en båt med väldigt dålig motor. Plötsligt blåste det upp och vi började driva längre och längre ut. Då såg jag också blixten slå ner i öarna runtomkring oss. Som tur var drev vi i land efter ett tag, men en och en halv mil längre bort än tänkt, säger han.

Men han har lärt sig en läxa nu att kolla väderleksrapporten innan han ger sig ut nästa gång.

– Man är verkligen inte kaxig när naturen är sådär hård. Regnet kändes också som att vi blev spolade av fem hårdtryckstvättar samtidigt. Vi var alla väldigt tacksamma att vi klarade oss helskinnade, säger han.

Och kompisarna då?

– Min kompis flickvän kommer nog aldrig att följa med oss ut och fiska igen, det tror jag nog inte i alla fall.

LÄS MER:Experten tipsar – så skyddar du dig när blixten är framme

LÄS MER:SMHI varnar igen – mer åska och oväder

LÄS MER:Gul varning – risk för skyfall och översvämning