EPA-ungdomar eftertraktade – när kommunen söker sommarjobbare

Melleruds kommun söker nu ungdomar mellan 16 och 18 år som kör A-traktor, för att sommarjobba inom vården.
– Vi vill locka in dem tidigt till vårdyrket, säger Linda Dahl, enhetschef på Bemanningsenheten.

ANNONS

Ungdomar i Melleruds kommun kan alltså sommarjobba på ett särskilt boende eller inom hemtjänsten i sommar. Men vad som sticker ut i jobbannonsen är att man också söker ”ungdomar med EPA-fordon”.

– Vi hade ett likadant projekt i Bengtsfors förra året, och det gick väldigt bra. Så vi ville vi göra samma sak i Mellerud. Sen har vi även samarbetat med Malungs kommun, säger Linda Dahl.

Underlättar att ta sig runt

A-traktorn underlättar för ungdomarna att kunna ta sig runt till alla vårdtagare, men deras arbetsuppgifter är enklare än den ordinarie personalens.

– I dem ingår bland annat tvätt och städ, men också att vara en social kontakt eller hjälpa dem handla online, säger hon.

Det är inte så att det råder personalbrist inför semestern och det här är en slags lösning?

– Jag skulle inte kalla det en lösning, utan snarare ett komplement till sommarrekryteringen. Vi har sett att flera kommuner valt att satsa på ungdomar, och det är roligt att så många som möjligt kan få möjligheten att hjälpa till.

”Många uppskattar oss”

Tindra Svärd, 16, går första året på Vård och omsorgslinjen på Dahlstiernska gymnasiet i Mellerud, och är en av de ungdomar som ska sommarjobba inom hemtjänsten.

– Jag har haft praktik på hemtjänsten och trivdes väldigt bra, jag har alltid tyckt om att hjälpa människor. Jag har märkt att många uppskattar att vi unga är ute och jobbar, säger hon.

När de sommarjobbar inom hemtjänsten så arbetar de två och två, vilket Tindra tycker är bra.

– Det gör att vi alltid har någon att vända oss till. Sen har vi ju också en arbetstelefon om det skulle vara något. Men vi sköter ju inte mediciner eller så, säger hon.

Kul med något positivt

Hon menar också att det är lite extra roligt att kommunen vänder sig till ungdomar med A-traktorer.

– Det är ju väldigt många som har det, och det känns verkligen jättebra att vi kan få något positivt förknippat med oss, säger hon.

De som söker jobben och har A-traktor behöver visa upp besiktningsprotokoll, försäkring på bilen och körkort.