Emma blev trebarnsmamma vid 27: ”Då steriliserade jag mig”

Barnafödandet har minskat i Melleruds kommun. Men det finns familjer som går mot strömmen. Vi möter Emma Lidman Ljung, 33 år, som tillsammans med maken Mathias Lidman har tre barn.
– Men jag valde att sterilisera mig vid 27, jag mår så dåligt av hormonerna som finns i preventivmedel, säger Emma.

ANNONS
|

I snitt föder svenska kvinnor 1,45 barn, det lägsta talet sedan mätningarna inleddes år 1749. I Mellerud har det i år fötts rekordfå barn, och befolkningen har på ett år sjunkit med flera hundra personer.

Men så finns det de som har bildat familjer med fler barn. Melleruds Nyheter besöker Emma Lidman Ljung och hennes familj. Hon bor med sin man Mathias och barnen Kelly 11 år, Kilian 10 år och Kimberly 6 år i ett vackert vitt hus med intilliggande röd ladugård i Östra Järn, sydöst om Mellerud.

– Här finns en hel rad med kompisar till barnen. Det bor 16 barn inom en kilometer. Jag tror det är en trend bland barnfamiljer att tänka hållbart och bo på landet. Att ha tre barn är intensivt och tufft, dessutom är jag diagnostiserad med adhd i vuxen ålder. Men här har jag hittat en balans i livet, min terapi är att fixa i växthuset och trädgården. Jag älskar djur och vi har adopterat en hund och en katt, berättar Emma Lidman.

Hur kom det sig att ni har tre barn?

– Jag har alltid velat ha barn, det var en självklarhet. Dessutom har jag många runt mig med många barn. Mamma har tre barn, mormor har tre barn och mina svärföräldrar har tre barn och nio barnbarn.

Varför tror du det föds allt färre barn?

– Jag tycker det är mycket snack om miljön, många lyssnar på influencers. Sedan tror jag ekonomin bidrar, man får reda på många tuffa saker via sociala medier. Folk är öppnare idag med sina svårigheter. Jag tror att många yngre i första hand satsar på karriären. Man blir påverkad av andra och av samhället, det känns så.

Trodde inte hon kunde få barn

Emma fick ett utomkvedshavandeskap (när ett befruktat ägg fastnar på vägen till livmodern) när hon var 19 år. Det var illa, hon drabbades av blodförgiftning och var tvungen att akut operera bort både äggstock och äggledare på ena sidan.

– Jag trodde inte jag kunde få barn efter det. Men vi fick delta i en studie där vi skulle fortsätta som vanligt med att försöka få barn i ett års tid. Om inte det funkade hade vi fem IVF-försök kostnadsfritt – utan väntetid. Det lugnade mig jättemycket och innan det året hade gått var jag gravid med Kelly.

Mathias ville flytta till Åmål och flyttlasset gick till dit år 2012. Emma var bara 21 år när Kelly föddes.

– Hon var världens snällaste unge, minns Emma. Men hela graviditeten var jobbig.

Hon hade inga vänner i Åmål, det vara bara Emma och Kelly hela dagarna. De började besöka familjecentralen för att få lite social samvaro. Men frågorna kunde vara ganska jobbiga, speciellt de som tog upp hennes låga ålder. Emma var fast besluten att visa att hon kunde ta hand om familjen.

Tvåbarnsmamma vid 23

När Kelly var sju månader var Emma gravid med Kilian.

– Så jag var tvåbarnsmamma vid 23 års ålder. Jag var fokuserad på att jag skulle klara det, men det var tufft eftersom jag inte trivdes i Åmål .

Hon ville inte släppa taget om Mellerud som var hennes trygghet. Därför hade hon kvar sitt arbete i Mellerud. Både Kelly och Kilian är till exempel döpta i Skålleruds kyrka.

Men i föräldragruppen med Kilian träffade Emma några av sina allra bästa vänner, som finns med än idag.

– Jag kom in mer och mer i föräldrarollen. Jag och Mathias gifte oss och vi var egentligen nöjda med två barn, men bröllopet blev som en nytändning för oss och Kimberly kom nio månader efter bröllopet.

Ville flytta ”hem”

Emma använder inte några preventivmedel, anledningen är att hon mår fruktansvärt dåligt av hormonerna. Med Kimberly i magen började familjen se sig om efter hus i Mellerudstrakten. Emma ville ”hem”.

– Vi fick tips om en avstyckad gård i Östra Järn och föll direkt när vi kom hit. Vi ville inte åka härifrån. Huset är perfekt – vi har tio minuter med bil in till Mellerud. Barnen går i Åsebro skola, dit tar det åtta-tio minuter. Vi har bad och lanthandel nära.

19 april fick de nyckeln till huset. 20 april gick vattnet och dagen efter var Kimberly född.

– Kimberly var min revansch, jag kunde njuta av att vara mamma. Jag mådde sååå bra eftersom jag inte behövde bevisa något för omgivningen. Barnen har blivit det största man har.

Steriliserade sig

Hon valde att sterilisera sig efter Kimberlys födelse. Bakom beslutet låg hennes dåliga mående under graviditeterna och på grund av att hon inte kan använda preventivmedel med hormoner.

– Jag var som i ett fängelse inuti min kropp, det var jättetufft. Så det var det bästa beslutet jag tagit. Nu kan jag bara fokusera på mig själv och barnen, även om jag kan sakna bebistiden. Det är inte främmande för mig och Mathias att bli fosterhem för att hjälpa andra familjer i framtiden.

Hon förklarar varför Mellerud är så bra för familjen: Mellerud är ett litet och lugnt samhälle. Trygghet och närhet till vänner väger tungt liksom möjligheten till bra aktiviteter för barnen.

Mellerud är ”good enough”

– Mellerud är ”good enough” liksom. Både jag och Mathias trivs bra här. Nu är jag 33 år och har småbarnsåren bakom mig. Jag har jobb som pedagog på Skerruds förskola och trivs jättebra. Att jobba med barn och unga är det jag brinner för.

Emma och Mathias träffades (som så många andra) på Wärs i Mellerud. Mathias var fem år äldre.

– Han är lugn och jag alltid har nya saker på gång här hemma. Min adhd-diagnos innebär att många tycker jag är väldigt rak och ärlig. Jag känner mig nog starkare än en del andra och är lite för mycket ibland. Men jag vill inte ändra på mig. Jag är stolt över mig själv och tror på öppenhet. Kimberly har sagt att hon vill ha småsyskon, men hon går i en förskolegrupp med barn mellan ett och fem år och får vara ”storasyster där. Så detta är ett bra koncept för oss.