Kvinnan från södra Dalsland döms för bland annat narkotikabrott till frivård.
Kvinnan från södra Dalsland döms för bland annat narkotikabrott till frivård.

Döms på åtta punkter får frivård

En kvinna i 35-årsåldern från södra Dalsland döms av Vänersborgs tingsrätt på åtta åtalspunkter. Bland annat falsk beskyllning, urkundsförfalskning och narkotikabrott. Påföljden blir skyddstillsyn.
Den aktuella brottsligheten skedde i Trollhättan där även man i 20-årsåldern dömdes för delaktighet i samma händelseförlopp.

ANNONS
|

Åtalen mot de båda var lite komplicerade då det rör samma händelse där en av dem även är målsägare och utsatt för en av gärningarna. Händelsen inträffade den 4 januari 2024.

Den aktuella dagen uppmärksammade en polispatrull mannen som sprang på en gångväg i närheten av Resecentrum i Trollhättan. De såg kvinnan springa efter och hon ska samtidigt ha ropat ”han har tagit min handväska”.

Polisen körde efter och grep mannen. I den väska han bar fanns det 343 narkotiska tabletter.

Någons pengar

Dagen före ska han besökt kvinnan och enligt henne stulit 2 279 kronor. Pengarna ska hon tjänat in efter att ha varit på en marknad i Göteborg och sålt saker.

Anledningen till att hon befann sig i Trollhättan den 4 januari var att hon rest dit för att kräva pengarna tillbaka. Mannen såg hon vid centralen. Därför gick hon dit. Enligt kvinnan lovade mannen då att hon skulle få pengarna.

Då uppstod tumult där mannen ska ha tagit väskan från henne och började springa samtidigt som polisen kom. I väskan fanns narkotikaklassade piller. Kvinnan uppgav att dessa skulle hon ge till en person som hon inte ville namnge.

Mannen i sin tur nekade till att han träffat kvinnan dagen före. Dock hade de träffats tidigare på en klubb och då hade han fått köpa en karta med tabletter. Den 4 januari träffade han henne med avsikt att köpa narkotika för 210 kronor.

Hade becknarväska

Enligt mannen hade hon en vanlig väska och en så kallad becknarväska. Becknarväskorna är mag- eller midjeväskor som bärs tvärs över bröstet och kallas så eftersom de används av personer som ”becknar”, det vill säga säljer droger.

Enligt mannen bad hon honom att hålla becknarväskan. När kvinnan fick se polisen ska hon skrikit att han tagit väskan. Han uppgav att han började jogga bort från platsen för att han bara ville komma bort från polisen. Totalt skulle han bara haft väskan i 30–35 sekunder.

Tingsrätten konstaterar i de båda ändrat sina uppgifter vid flera tillfällen och ansåg att de har låg trovärdighet. Mannen döms för grov stöld, narkotikabrott och ringa narkotikabrott. Han döms till tre månaders fängelse. Dessutom ska han betala 8 000 kronor i skadestånd till kvinnan för att han utsatte henne för allvarlig kränkning efter att ha tagit väskan.

Döms till skyddstillsyn

Kvinnan döms för narkotikabrott, falsk beskyllning, urkundsförfalskning, förskingring vid två tillfällen och ringa narkotikabrott vid tre tillfällen. Hon döms till skyddstillsyn med övervakning.

När det gäller urkundsförfalskning har kvinnan skrivit under ett strafföreläggande med en väninnas namn. Förskingringen handlar om att hon tagit receptbelagd narkotikaklassad medicin utskriven för annan person via fullmakt.

Kvinnan ansåg sig ha rätt till de 2 279 kronorna, men det tyckte inte tingsrätten som förverkade dem.