De vill att det farliga avfallet utanför Håverud transporteras bort

Dalslands miljö- och energikontor vill att det farliga avfall som lagts upp i en bergtäkt utanför Håverud ska transporteras bort. Avfallet innehåller bland annat förhöjda halter av PFAS och flera företag står åtalade för grovt miljöbrott.
Vad som ska hända med avfallet tas upp i Dalslands miljö- och energinämnds sammanträde i slutet av september.

ANNONS
|

Fyra företag och flera personer står åtalade för grovt miljöbrott och grovt penningtvättsbrott. Men Dalslands miljö- och energikontor vill se att ett av de misstänkta företagen ska ansvara för att transportera bort det farliga avfallet.

Anledningen är att de bedöms som ägare av materialet samt ansvariga för täkten och uppbyggnaden av slänten som skapats.

– Ärendet kommer att tas upp på Dalslands miljö och energinämnds nästa sammanträde, men det betyder inte att det är säkert att ett beslut kommer att fattas då, säger Dan Gunnardo, förbundschef på Dalslands miljö- och energiförbund.

”Skäl för skyndsamhet”

För sitt förslag till beslut använder sig Miljö- och energikontoret av bland annat deras egna provtagningar, resultaten i förundersökningen för miljöbrott samt länsstyrelsens beslut om att fastställa förbud för fortsatt mottagande av avfall.

Till företaget skriver man att kontoret överväger att förelägga dem att transportera bort avfallet, att det i sådana fall ska transporteras till mottagare som har tillstånd att emot avfall av den typen av föroreningsgrad. Föreläggandet kan också förenas med ett vite.

”De uppgifter om avfallets ursprung och risker som framkommit, sedan fortsatt mottagande på platsen förbjöds, utgör skäl för krav på skyndsam åtgärd och utredning från verksamhetens sida. Detta för att så snart som möjligt påbörja borttransport av avfallet”, skriver man.

Oklart när det kommer vara borta

Dalslands miljö- och energikontor skriver även att borttagningen bedöms som skälig även om den förväntas bli kostsam för företaget. Samt att bedömning görs att beslutet ska gälla även om det överklagas. Detta då man ser att eventuell överklagan hade kunnat fördröja att avfallet transporterades bort.

Företaget har dock fortfarande rätt att söka så kallad inhibition hos länsstyrelsen.

Hur lång tid det kommer att ta att transportera bort avfallet, cirka 35 000 ton som också är utblandat med jordmassor, vid ett eventuellt föreläggande är oklart.

– Jag kan inte bedöma hur lång tid det skulle ta för företaget. Det är många parametrar inblandade, säger Dan Gunnardo.

Företaget har nu till den 11 september på sig att komma med synpunkter och ytterligare information.

De vill i nuläget inte kommentera ärendet.

LÄS MER:500 gånger högre halter – det innehåller det farliga avfallet

LÄS MER:Sju personer åtalas för grovt miljöbrott och penningtvättsbrott – brottsvinst på över 11 miljoner

LÄS MER:Företag misstänks för miljöbrott – förhöjda halter av PFAS