Sophia och Ebba är slussvakter: ”Känner oss som en turistattraktion”

Som slussvakt i Dalslands kanal får man räkna med att bli fotograferad och betittad hela dagen lång. Det ingår mer eller mindre i jobbet.
– Vi känner oss som en turistattraktion, säger Sophia Wåhlén och Ebba Wulcan, som tillsammans med ett 50-tal andra slussvaktare ska jobba utmed kanalen, som idag öppnar för båttrafik.

ANNONS
|

Båda skrattar gott vid tanken och känner ingen press för det. De laddar nu för sin fjärde säsong som slussvakter och är stationerade i Håverud.

I början på veckan deltog de tillsammans med 17 nya slussvaktare i en tvådagarsutbildning. Under måndagen stod säkerhetsutbildning på schemat och tisdagen var en heldag med övning i praktisk slussning i Håverud.

Sammanlagt jobbar 50 slussvaktare utmed den drygt 150-åriga Dalslands kanal med sina 17 slussar. I år pågår seglationssäsongen till och med den 18 augusti. Förra året skedde närmare 33 000 slussningar i kanalen.

Nöjda sommarjobbare

Sophia och Ebba är väldigt nöjda med sina sommarjobb. Med åren har de fått lite mer avancerade uppgifter. Sophia har bland annat hand om en del administration och Ebba går som biträde.

– Jobbet som slussvakt är roligt och intressant. Man får träffa mycket folk och arbeta utomhus. Det passar mig mycket bättre än att sitta inomhus vid ett skrivbord, säger Ebba Wulcan.

Sophia Wåhlén instämmer och tillägger att det vissa tider kan vara väldigt intensivt.

– Håverud är de första stora slussarna för båtarna som kommer via Vänern. Det är många som går upp hit för att ta sig en bit vidare. Vid andra slussar kan det vara lugnare, säger hon.

Förutom Håverud har Krokfors och Lennartsfors flest slussningar per säsong.

Säkerhet och bra bemötande

Säkerhet och bemötande är två hörnstenar i slussvaktarnas arbetsuppgifter. Det betyder att de bestämmer var båtar och kanoter ska ligga förtöjda medan en sluss tappas eller fylls på för att ingen olycka ska hända.

– Det där kan en del ha svårt att acceptera. De vill själva bestämma, men i den situationen blir det som jag säger eller ingen slussning alls, säger Sophia Wåhlén.

Värdskapet och bemötandet är en annan viktig uppgift. En del är återvändare och har färdats på kanalen tidigare. De vet vad som gäller. Andra är nya och kanske osäkra inför slussning.

– Det gäller att utstråla trygghet och skapa ett lugn.Jag har full förståelse för att man kan känna osäkerhet de första gångerna man slussar, säger Ebba Wulcan.

Åldersmässigt bland årets nya slussvaktare finns det både ungdomar och äldre. Anders Wessman, Billingsfors, här till den senare kategorin. Han gick för några år sedan i tidig pension och fyller i höst 64 år.

Kul att jobba

– Hur det är så saknar man snart snacket med jobbarkompisarna när man tar pension. Jag tycker det här är ett bra sätt att göra något annat en period. Jag ska slussa i Billingsfors, säger han.

Som Billingsforsbo är inte kanalen något nytt för Anders Wessman.

– Nej, som liten grabb sprang jag ner vid slussarna och fick hjälpa till lite då och då med enklare saker, berättar han.

Ansvarig för utbildningen var Cecilia Wåhlén. Hon gör i sommar sin sjunde säsong, den andra som teamleader. I den rollen ska hon åka runt och besöka slussarna och ha koll på att allt flyter på som vanligt. Ett och annat inhopp för att täcka upp vid någon av slussarna kan det också bli.

”Fantastiskt jobb”

– Att jobba som slussvaktare är ett fantastiskt jobb. Det är en mycket fin miljö där det är viktigt att ta hand om den kulturella miljön och vi har många trevliga gäster under säsongen, säger hon.

Förra året slussades 39 procent fritidsbåtar och 61 procent kanoter.

Så här har det totala antalet slussningar sett ut tio år tillbaka:

2023: 32 957

2022: 35 819

2021: 34 183

2020: 25 267

2019: 34 834

2018: 38 300

2017: 31 737

2016: 31 020

2015: 30 564

2014: 36 816