I slutet av maj inspekterade Arbetsmiljöverket Dahlbergs slakteri. Detta efter att en allvarlig arbetsplatsolycka där en av de inhyrda arbetstagarna ska ha skadat sig i samband med en urtagning av organ. Väl vid inspektionen upptäckte myndigheten att slakteriet saknar ett fungerade skydd på en gris-kap.
När Arbetsmiljöverket därefter var i kontakt med Dahlbergs via telefon framkom det att det även fanns ytterligare två maskiner som inte inspekterades i samband med inspektionen. Slakteriet fick frågan om det fanns skydd ”som förhindrar tillträde till rörliga delar”, men ska ha nekat detta.
Frederick Larsson, vd på Dahlbergs slakteri, menar att slakteriet har äldre utrustning i och med att de öppnade så tidigt som 1888.
– Det är klart att utvecklingen går fram och nu tyckte Arbetsmiljöverket att det var dags att modernisera skydden. Vi ser inga konstigheter med det, så vi har gjort en beställning och kommer att montera upp skydden innan den 15 augusti (sista datumet för montering annars riskeras böter).
Arbetsmiljöbrister på slakteri i Vänersborg
Efter inspektionen skickade Dahlbergs in en riskbedömning, men denna från 2014. Baserat på detta bedömer Arbetsmiljöverket att det finns arbetsmiljöbrister ”som kan leda till att någon blir sjuk eller skadar sig”.
Slakteriet riskerar nu en böter på 100 000 kronor vid användning av gris-kapen efter den 15 augusti om inte fungerande skydd monterats. I samband ska en ny undersökning och riskbedömning av samtliga maskiner som används i slakteriprocessen genomföras. Enligt Frederick Larsson är dock redan en ny riskbedömning under behandling.
Enligt Arbetsmiljöverket bör maskinen vara försedd med skydd som hindrar tillträde till riskområden, eller som stoppar farliga funktioner innan någon når riskområdena.
– Vi ser på positivt på denna typ av besiktningar. Att någon ser på det med nya ögon ger oss en chans att uppdatera oss, säger Frederick Larsson.
Arbetsolycka på Dahlbergs slakteri
Arbetsolyckan, som var anledningen till Arbetsmiljöverkets besiktning, handlade enligt Frederick Larsson om en stickskada.
– Det var en knivskada med en manuell kniv, säger han och tillägger att skadan ska vara läkt och att den berörda personen ska vara tillbaka till arbete.
Han berättar att olyckan är utredd och att det sedan dess har gjorts vissa modifieringar. Utredningen visade på att en längre stålhandske som täcker underarmen kan förebygga att liknande olyckor inträffar.
Vilka åtgärder har tagits efter olyckan?
– Stickskador kan tyvärr hända i arbeten där man arbetar med kniv. Då går vi genom med de berörda partnerna vad som hänt och undersöker om det var skyddshandskarna som inte användes eller tekniken vid urtagningen som var felaktig. Sedan påminner vi om vikten av skyddshantering.
I förebyggande syfte, berättar Frederick Larsson, att de har utbildningar och riskbedömning om skyddshandskar samt hur man använder kniv vid arbetsuppgifterna.
LÄS MER:Slakteriets vd kritisk efter polisinspektionen på Dahlbergs
LÄS MER:Gymsatsning i Brålanda – Endorfin öppnar i augusti
LÄS MER:Berith är eldsjälarnas eldsjäl – fick galans hederspris