Rekordmånga besökte växtmarknaden i Bäckefors

När den populära växtmarknaden öppnade under torsdagen 9 maj var kön lång, det vällde in besökare på området vid Bäcke Sockenstuga. Här samsades ett 25-tal försäljare där många sålde slut innan dagen var till ände.

ANNONS
|

– Vi startade 2009 i liten skala och var jättenöjda att det kom ett hundratal besökare. I år är det 15:e året vi arrangerar växtmarknaden, vi hade uppehåll ett år på grund av pandemin bara. För några år sedan satte vi besöksrekord på cirka 1 700 personer. Men i år ser det ut som att vi slår det, uppskattningsvis har vi cirka 1 800 besökare idag. det är jätteroligt, konstaterar Carolina Klenfeldt, som sitter med i planeringsgruppen för växtmarknaden som arrangeras av Bäcke Sockenstugeförening.

– Det var en väldigt lång kö när vi öppnade idag, som till en rockkonsert, säger Johnny Nilsson från Billingsfors, en av försäljarna.

Hans fantastiska trädgård ”Bland Blommor & Blues”har deltagit i Öppen trädgård under 15 år. 2024 blir dock sista året med två besökstillfällen; 30 juni och 21 juli.

25-tal försäljare

Ett 25-tal försäljare med allt från plantor, smide, täckull, hembakt, honung, ägg, keramik och blommor lockade besökarna att fynda under dagen. Här hittar vi allt från föreningar, företag och privatpersoner till fotbollsföreningar. Ett 20-tal personer jobbade ideellt under marknaden, inte minst i kaffeserveringen med massor av hembakat.

Siv Olsson från Hallersbyn handlade rapsolja och honung av Marianne Westman som har Mariannes Biodling.

– Det är första gången jag är här. Det är jättemysigt och de har ju gofika också, säger Siv Olsson som cyklat till marknaden.

Utanför Brålanda ligger Aspebols trädgård. Här huserar Marianne Karlsson som berättar att hon deltar i Öppen trädgård vid två tillfällen i sommar, 30 juni och 21 juli.

– Första timmen ringlade kön här, berättar Marianne Karlsson, som bland annat sålde åtta olika tomatsorter, chili, gurka, paprika och olika slags blommor.

Kristian Baastad från Bäckefors har sylt, saft, biscotti och matbröd på sitt bord. Han startade sitt företag i augusti 2023.

– Men det är först nu jag börjat sälja mina produkter. Detta är tredje marknaden jag deltar på i år, säger han.