Mellerudsungdomar i festival för kreativa: ”Minne för livet”

– Häftigt och otroligt roligt.
När Mellerudsungdomarna Fidan Dragaqina och Tindra Grimstad sammanfattar helgens riksfinal i UKM är de helt överens. Ett stort äventyr.
Fidan och Tindra var två av sex medverkande från Mellerud som var på plats i Bengtsfors där UKM samlade 300 deltagare plus vuxna ledare.

ANNONS
|

Det var UKM i Dalsland – det vill säga Mellerud, Åmål och Bengtsfors som samarbetade om arrangemanget. Förra året arrangerades regionfinalen i Mellerud och då blev det mer eller mindre klart att Dalsland skulle få riksfinalen.

– Vi tyckte att Bengtsfors med klassiska Folkparken Valhall där så många stora artister uppträtt under parkens storhetstid var den lämpligaste platsen, säger Petter Olsson, Mellerud, som ingick i arrangörsstaben.

Festival för kreativa

Ung kultur möts är en mötesplats och festival för kreativa unga i åldrarna 13–25 år. Det handlar om scenframträdanden i olika genrer, men också konst- och fotoutställningar samt inte minst arrangemanget i sig.

Från Mellerud ingick fyra ungdomar i ledningsgruppen. Det var Tindra Grimstad, scenansvarig, Phumwit Buntam, scenansvarig, Carl Ahlström, scenansvarig och Natalie Norrman, dokumentation.

På scenen stod Fidan Dragaquina, sång, samt Vlad Fedorov och Daniel Serveaus, gitarr och sång. Scenprogrammet pågick både på fredagskvällen och på lördagen. På dansbanan höll utställarna till och visade sina verk.

Intensivt med workshops

Ungdomarna var inkvarterade i högstadieskolan Bengtsgården där det även arrangerades ett antal workshops i olika ämnen. I riksfinalen deltog ungdomar från Västra Götaland, Värmland, Örebro, Halland och Norrtälje. För deltagarna blir UKM ett minne för livet.

– Det är en mötesplats där man kan leva ut och få utlopp för sin kreativa förmåga med likasinnade ungdomar, säger Tindra Grimstad.

Hon flyttade från Mellerud som 15-åring för att gå på musikgymnasiet Academy of Music and Business i Vara. Det är en riksrekryterande musikutbildning med en affärsrelaterad spetsutbildning. Nu har hon ett år kvar.

Kulturskolan Mellerud

– Jag började ta sånglektioner på kulturskolan som tioåring för Gun-Britt Gustafsson. Det har gett mig en mycket bra grund att stå på. Det är jag tacksam för.

På UKM deltog hon inte som artist utan var en av de scenansvariga med bland annat uppgiften att ge deltagarna de bästa möjligheter för sina framträdanden, att allt ska flyta på.

Fidan Dragauina, snart 15 år, hade scenen som sin plats. Han började med musik på Ungdomshuset Stinsen. På UKM deltog han med två egenskrivna låtar – en sång och en raplåt. Det gav mersmak.

– Det var kul. Nu vill jag fortsätta att sjunga och utvecklas. Det här är det roligaste jag gjort under året, säger han.

Krävande arrangemang

Riksfinalen var ett krävande arrangemang som krävde mycket och lång planering.

– Avsikten är att ungdomar ska få mötas och träffa andra i en kreativ miljö. Det är väldigt viktigt, säger Petter Olsson och tillägger:

– Men nästa år tar vi från Mellerud en paus.