Man i 40-årsåldern hotade med att skjuta och döda poliser

En man i 40-årsåldern bosatt i södra Dalsland döms för hot mot tjänsteman och narkotikabrott. Efter att ha mått dåligt psykiskt under ett tag larmades polisen till mannens adress. Väl där dödshotade mannen två av poliserna.

ANNONS
|

Det var i maj förra året som ett flertal poliser åkte på ett ärende i södra Dalsland. Larmet gällde mannen i 40-årsåldern som mått dåligt ett tag. Innan poliserna gick in i huset samlades man utanför varpå man pratade med mannens föräldrar. Till sist beslutade sig två av poliserna för att gå in. När de sedan gick in i huset la man möbler mellan sig själva och mannen då man bedömde att han kunde vara våldsam.

Efter ett tag lyckades man lokalisera mannen som befann sig sovrummet. I rummet fanns utöver mannen en köttyxa. En nära släkting till mannen som var på plats kom efter ett tag in i sovrummet och assisterade poliserna genom att ta ut köttyxan.

Skulle skjuta poliserna med deras tjänstevapen

Under tiden poliserna var i sovrummet hotade mannen dem till livet. Han ska enligt vittnesmål från en av poliserna sagt någonting i stil med att han skulle ”döda dem om de gick in och skjuta dem med deras tjänstevapen”.

Efter att att man lyckats gripa mannen tog poliserna ut honom i trädgården och placerade honom på en stol. Mannen hade tidigare också uttalat att han skulle hugga poliserna. Vid visitationen, när mannen satt i trädgården, hittade man en morakniv på honom. Den ena polisen beskriver i vittnesmål att han blev rädd av hoten.

Mannen minns inte vad han sagt till poliserna

I förhör berättar mannen att han mådde psykiskt dåligt och att han tagit stora mängder mediciner. Han blev arg när poliserna släpade ut honom utanför huset. Han motsätter sig att han sagt det som poliserna hävdar att han sagt. Själv menar han att han inte minns. Anledningen till att han hade morakniven på sig, enligt honom, var för att den fanns i hans arbetsbyxor som han inte tagit av sig.

Mannen har nu dömts för hot mot tjänsteman. Han döms även för ringa narkotikabrott, ett brott han erkänt. Han döms till skyddstillsyn.