Konst och människor på årets Konstvandring i Dalsland

Någon får inte plats med fler tavlor på väggarna. En annan hittar något som passar precis i det tomma utrymmet, men för de flesta handlar det om möten med människan bakom verken och samtal om konst.
– Konstvandring i Dalsland är det största eventet för oss som är verksamma i den här regionen. Det är spännande och jätteroligt att få öppna dörrarna till sin ateljé, säger Harriet Gullin, konstnär och keramiker.

ANNONS
|

Hon har sin ateljé vid Vena kvarn, norr om Brålanda och har deltagit i konstvandringen många år. Hon arbetar med måleri och keramik.

– Det som är så speciellt med att jobba med lera är att man får in de fyra elementen jord, vatten, luft och eld under processen. Jag brukar säga att jag gör berg efter att leran stelnat i sin form, säger hon med ett skratt.

Viktigt evenemang

Bland besökarna Kristi himmelfärdsdagen då konstvandringen inleddes fanns Lars och Monica Mellin från Vänersborg. De hade bara gott att säga om Harriet Gullin som de följt under många år.

– Hon är modig och vågar gå utanför den vanliga fyrkanten när hon skapar. Hon är expressiv och söker hela tiden nya vägar, säger Monica Mellin.

Konstvandring i Dalsland pågår till och med söndag, totalt fyra dagar. För de deltagande är det ett viktigt arrangemang då de får möta en konstintresserad publik på sin hemmaplan, i sin ateljé eller verkstad.

Egen konstresa

Konstvandringen är känd långt utanför Dalslands gränser. Trion Ann-Christine Rörqvist, Siv Aronsson och Berit Vestlund gör varje år en heldags konstresa till Dalsland. De kommer från Uddevalla, Ljungskile och Skövde.

Första stoppet blev hemma hos Wieslawa Foster-Johansson vid Göbyn intill E 45:an. Hon är konstutbildad i Polen och Sverige. Hon är främst målare, men jobbar också med skulptur. Den stora inspirationskällan är naturen och dess färger.

Helst målar hon abstrakt utifrån sin känsla av färgernas form och språk. Under senare år har hon gått mot en allt mildare färgskala med mycket grönt i olika nyanser.

– Att måla abstrakt är egentligen som en lek för mig, säger hon.

Skogen som motiv

Tanja Mueller i Köpmannebro är fotograf och konstnär. Det senare med främst grafik på programmet. Som fotograf har hon en alldeles egen stil i sina bilder med sina motiv av uttrycksfulla träd. Motiven hittar hon under sina vandringar i skog och mark där hon tillbringar mycket tid. Hon är som en skogskvinna född i gummistövlar.

Motiven kommer till henne på ungefär samma sätt som när man hittar ett kantarellställe. Hittar man den första finns resten runt omkring.

Vid årets Konstvandring i Dalsland medverkar 44 konstnärer och konsthantverkare. I Dals Rostock finns exempelvis Kerstin Ljungqvist, Lena Bergsman och Per Blomberg bland deltagarna. I Köpmannebro Susanne Schubert.