Ingela har en bergstomt – med massor av växter: "Går att odla överallt”

Hon älskar att odla och kan verkligen utnyttja varje kvadratmeter på den lilla tomten vid sommarstugan i Kingebol, Ånimskog.
Tack vare sitt enorma odlingsintresse har hon hittat finurliga sätt för att få plats med allt. Ingela använder sig också av ett rullande planteringsschema.

ANNONS

Den trädgårdsintresserade har säkert hört talas om Ingelas Odlingar. Hon brukar vara med på olika marknader, såsom örtagårdsdagen i Dals Rostock, vår/höst/julmarknad i Ånimskog och i år även Glupsk. Sedan ett par år levererar hon plantor till Kerstin Ljungqvist i Dals Rostock, som driver örtagården och har växtförsäljning sommartid intill sin ateljé.

I år är fokuset ännu större på att leverera till Kerstin, då Ingelas självplock av blommor vid Larssons Gårdsbutik avslutats.

Med ett välplanerat rullande planteringsschema kan Ingela leverera plantor kontinuerligt under sommaren.

– Det är viktigt att det är fräscha plantor. Jag har levererat en gång i år, nästa blir om några veckor. Det blir leverans cirka fyra - fem gånger per säsong, säger hon.

Kerstin Ljungqvist är mycket nöjd med sin plantleverantör:

– Det är jättekul, Ingela är en så otroligt positiv och glad människa. Plantorna håller hög kvalitet och det är imponerande att hon kan odla såpass mycket på en liten yta.

Finurliga lösningar

Med ett enormt odlingsintresse krävs också finurliga lösningar för att få plats med allt på en såpass begränsad yta. Ingela har ett ganska litet växthus, en större odlingstunnel samt ett stort antal pallkragar där hon driver upp sina plantor. Självklart finns här också rabatter med diverse perenner och buskar.

Ingela drar bland annat upp flera olika malvasorter (exempelvis myskmalva och mauritansk malva), olika aklejor, italiensk oxtunga, stjärnflocka, nejlikrot, mariatistel, cokoria, stockrosor och blågull.

Andra sorter som odlas fram är bivänliga örter som kantnepeta, anisisop, och stjärnflocka. För tillfället blommar exempelvis blågull och nejlikrot som blivit mycket populär. I växthuset finns såklart olika tomatsorter, chili, paprika och gurka.

Älskar pelargoner

– Jag älskar pelargoner och har en del lite mer ovanliga sorter. Jag tar sticklingar nu som ska säljas på örtagårdsdagen i Dals Rostock i augusti. Jag kommer att ha med ett tiotal sorters pelargoner dit.

Ingela visar några pelargoner; doftpelargonerna Ardwik Cinnamon och Dr Westerlund samt rosenpelargonerna Anita och Astrid .

– Jag har haft över 100 olika sorters pelargoner. Mina favoriter är nog rosenknoppspelargonerna Red Rosebud och Apple Blossom, men även doftpelargoner är favoriter.

Vad är roligast med att odla?

– Att så nya sorter och sedan se att det gror. Jag vill gärna provodla innan jag levererar plantorna, så att jag vet att de fungerar i vårt klimat.

Vad är det vanligaste felet man gör?

– Det är lätt att använda för starkt gödslad jord, då kan plantorna dö. Jag använder jord från året före vid sådden. Den är lite magrare. Tänk på att inte ha för liten kruka heller.

Kan man beställa buketter hos dig i sommar?

– Jajamen. Jag har till exempel tagit hem en del nya sorters dahlior, har olika slags solrosor och mycket rosenskära.

Hon och maken William bor i Åmål, men tillbringar cirka nio månader om året i sommarstugan med en hänförande utsikt över Ånimmen. Stugan ligger på ett berg och tomten mäter endast 1 500 kvadratmeter.

Återanvänder jord

Ingela tipsar om hur man kan spara pengar på att inte köpa ny jord varje år.

– Jag återanvänder förra årets jord och blandar den med granulerad hönsgödsel och kompost. Det funkar jättebra. Den billiga jorden man köper i säckar innehåller mycket torv och har nästan ingen näring.

När hon köper jord blir det ekologisk jord från Hasselfors till grönsakerna, till blommorna blir det P-jord.

För att hålla ordning på alla fröer har Ingela satt in påsarna i fotofickor. Allt för att få en bättre överblick och heller inte köpa dubbletter av fröer hon redan har.

Soppa på kirskål

Ogräset kirskål är mångas ovän i trädgården. Inte hos Ingela. Hon gör soppa på de späda bladen och berättar här hur det går till:

– Det är jättegott! Soppan blir pepprig i smaken och smakar bättre än exempelvis spenatsoppa. Jag hackar och fräser charlottenlök, vitlök och purjolök i smör. En bunke med späda blad av kirskål hackas grovt och läggs i grytan med löken. Häll på vatten, grönsaksbuljong, grädde och creme fraiche. Låt det puttra i tio – femton minuter och mixa sedan. Toppa med ägghalvor.

När intervjun närmar sig slutet kommer Ingela på en sak.

– Oj, det är ju vår bröllopsdag idag. Det måste vi fira, det får bli kirskålsoppa!

LÄS MER:Rekordmånga besökte växtmarknaden i Bäckefors

LÄS MER:Fredrik satsar på äppelodling hemma på gården – gör egen must