Fick 300 kilo tung halmbal över sig – benet förkortades permanent

En anställd på en grisgård fick en 300 kg tung halmbal över sig, vilket orsakade en kotkompression, ett krossat lårben och fotled, samt två brutna revben.
Dessutom föll en annan anställd genom ett hål i golvet när han skulle fylla på hö till grisarna. Han bröt både överarmsbenet och fick slitskador på axelledbanden.
Nu döms Osvaldssons Ekogris till dyra böter för arbetsmiljöbrott.

ANNONS

Det var i september 2021 som en man som jobbade på Osvaldssons Ekogris AB, som ligger utanför Brålanda, höll på att fylla på hö till grisarna när arbetsmiljöbrottet skedde. Höet fanns på ett våningsplan ovanför grisarnas spilta, och genom ett hål i golvet förde man ner hö till våningsplanet under. Ovanför varje hål låg en träskiva som man kunde flytta på.

Det var när mannen var mitt uppe i att föra ner hö som olyckan var framme. Då trillade han nämligen ner genom en av luckorna.

”Han var klar med en ösning och minns att han gick mot en annan lucka, sedan vet han inte vad som hände men han vaknade på golvet. Han kunde först inte skrika, men kunde till slut ropa på sin kollega som kom och hjälpte honom. Kollegan ringde chefen och de ringde därefter till ambulansen”, säger mannen i förhör med polisen.

Efter olyckan fördes han till Näl där man först trodde att lungorna gått sönder, men så var inte fallet. Läkarna konstaterade att han heller inte ådragit sig någon fraktur. Det visade sig dock vara en felaktig fraktur, då han en månad efter olyckan fortfarande hade ont och sökte läkarvård. Då upptäcktes en fraktur på vänster axel.

Fick 300 kg tung halmbal över sig

I november 2022, det vill säga lite mer än ett år efter den första olyckan på gården, utsattes kollegan som hjälpte till vid den första olyckan för ytterligare ett arbetsmiljöbrott på gården. Han var inblandad i en process där halm skulle transporteras från ett våningsplan till ett annat och ner till grisarna.

Han uppgift var att hålla undan grisarna under tiden en kollega välte ner en 200- till 300 kilo tung halmbal till grisarna. Men något gick fel när balen skulle vältas ner och han träffades av den tunga halmbalen.

”Balen var förmodligen lite tyngre än vad min kollega räknat med så han orkade inte hålla emot den då han fått den till kanten där uppe. Den rasade ner fastän han försökte hålla emot”, säger mannen i förhör.

Han minns ingenting efter att han hade fått balen över sig.

”Jag minns inte något av resten av veckan efter att balen föll. Jag minns inte och det är konstigt för jag var inte avtuppad men jag kommer inte ihåg något”, säger han innan han fortsätter:

”Det jag kommer ihåg, allt, det är att jag kände balen i ansiktet. Sedan låg jag ner på rygg och kunde inte lyfta vänsterbenet som gjorde jätteont. Så kom ju grisarna fram och tyckte att detta var jätteroligt och spännande och ville hjälpa till och jag fick mota undan dem.”

Har fått men för livet efter olyckan

Till följd av att han fick halmbalen över sig fick han en kotkompression på fjärde ländkotan, kompression på flera bröstkotor, brott på vänster lårben, brott på höger fotled samt brott på två revben. När han kom till sjukhuset konstaterades att skadorna han ådragit sig inte skulle leda till bestående men.

Men efter operationen är dock vänsterbenet en centimeter längre än högerbenet. En skada som förväntas bestå och som behöver kompenseras med särskilda skor för att inte ge besvär från rygg eller bäcken.

Åklagaren yrkade på att Osvaldssons Ekogris AB skulle dömas för arbetsmiljöbrott och åläggas en företagsbot om 400 000 kronor. Från företagets sida nekade man till brott och godtog inte företagsboten.

Istället blev det rättegång och i rättegången dömdes företaget att betala 400 000 kronor i företagsbot.

Tycker att boten är för hög

Egon Osvaldsson som är ägare av Osvaldssons Ekogris AB tycker att boten som utdömts är för hög.

– Det är som det är. Men jag tycker det är dyrt för småföretagare, säger han.

Enligt honom har man nu åtgärdat arbetsmiljöproblemen som orsakade olyckorna.

– Arbetsmiljöverket har varit här och kontrollerat, säger Egon Osvaldsson.

Efter att domen nu fallit i Vänersborgs tingsrätt har han inge planer på att överklaga.

– Jag har ju redan försökt en gång. Så det har jag inga planer på, säger hon.