Dalslandskonst för miljoner under klubban i Skållerud

Drygt 80 målningar av Dalslandskonstnärer för miljonbelopp från ett välkänt samlarhem kommer att gå under klubban den 15 juni.
– Det är ovanligt med så mycket Dalslandskonst vid samma tillfälle, säger Sten Torstensson, som tillsammans med Patrik Stridh håller i auktionen.

ANNONS

Det är dödsboet efter samlarprofilerna Margit och Lasse Landin i Åmål som nu säljs på auktionen. Margit Landin, den siste av de två, avled i februari i år.

Paret Landin var välkända profiler i samlarkretsar. De reste till samlarmässor i Dalsland och Värmland, samt även utomlands. De efterlämnar ett orört hem som den 15 juni auktioneras ut genom Patriks Auktioner i Skålleruds gamla församlingshem.

Kända namn

Bland de Dalslandskonstnärer vars verk ropas ut finns Pelle Blom, Alvar Lundin, K-Ragnar och Frideborg Bryth för att nämna några namn. Dessutom finns det två tidiga träsnitt av Lars Lerin.

– Paret Landin samlade hela livet tillsammans. Förutom all konst hade de fem vitrinskåp fyllda med porslin, glas och gamla saker, säger Sten Torstensson.

Han nämner bland annat två udda grötdockor i porslin. De skulle ligga i gröttallriken precis som traditionen med att placera en mandel i julgröten. Den traditionen föddes i slutet av 1800-talet. Mandeln skulle skalas, så att den inte syntes.

Giftermål på gång?

Den som fick mandeln skulle bli gift nästa år. Kanske kan grötdockorna bidra till något liknande i passande fall.

Det gamla församlingshemmet har blivit en bas för Sten Torstensson och Patrik Stridh och deras verksamheter. De är flitigt anlitade auktionister.

I det tidigare församlingshemmet har övre våningsplanet vikts för auktioner medan undervåningen rymmer deras samlingar av tomtar i Nordiska Tomtemuseet.