Berith är eldsjälarnas eldsjäl – fick galans hederspris

Få har lagt ned så mycket tid och så otroligt många timmar inom föreningslivet som Berith Pettersson. Hon är och har varit en person som alltid ställer upp och som ger det där lite extra – för alla andra. För detta prisades hon under Vänersborgsgalan tidigare i år.

ANNONS

Redan i ungdomsåren fann Berith vägen in i föreningslivet och hon fick snart sin första viktiga roll, som ordförande i CUF-avdelningen i Brålanda. När Granan-bragden anordnades 1982, med landsvägscykling, simning och rullskidor deltog Berith och det banade vägen för alla kommande år inom SK Granan.

1984 ingick Berith Pettersson i SK Granans valberedning. Hon blev samtidigt en del av föreningens festkommitté där det bland annat ordnades knytkalas på Åttersrud. Dessa fester, fyra gånger om året, kom att bli mycket populära, samtidigt som de bringade mycket pengar till föreningskassan. Folk stod i kö för att köpa biljetter, minns Berith. Sedan har det rullat på.

– Jag har nog varit med i alla kommittéer utom scooterkommittén, säger Berith med ett skratt.

In i styrelsen för 22 år sedan

Klivet in i styrelsen för 22 år sedan, först som ledamot, därefter som kassör, följdes av att så småningom axla ordföranderollen. Hon blev SK Granans första kvinnliga ordförande och satt på sin post under nio år. När efterträdaren Lars Persson efter sina fem år ville dra sig tillbaka 2018 åtog hon sig rollen på nytt.

– Jag var nog inte riktigt färdig då, men nu har en riktig eldsjäl, med SK Granan i sitt hjärta, tagit över, säger Berith som nu i november lämnade över ordförandeklubban till Linus Stenmark.

Berith Pettersson har under alla år ställt upp som funktionär och har varit värdinna för Skidans hus i många år. Hon har kläckt många briljanta idéer, kanske samtidigt som hon virkat priser till tipspromenaderna?

För tipspromenaderna utmed elljusspåret i Brålanda var hennes idé. De startade 2008 och pågår än idag, under maj och september varje år. Berith är också stolt över att hon lyckades få igenom förslaget om att Herbert Anderssons Vandringspris skulle delas ut under Nationaldagen i Brålanda och inte ute hos respektive idrottsklubb, där någon nominerats, som seden var innan.

Hejare på att söka medel

Berith är också en hejare på att söka medel ur olika fonder till föreningens fördel, hon bakar gärna till klubbens café och hon har varit barngympaledare. Allt med ett stort engagemang.

Hon har allt sedan start varit fullt engagerad i Kroppefjäll Trail Run, löpartävlingen som samarrangeras med OK Kroppefjäll. Nu pågår redan förberedelserna för åttonde året, och precis som vanligt på ”Anolfsbols Café”, med andra ord hemma hos Berith. Hennes dotter Susanne Broberg har under de här åren varit arrangemangets tävlingsledare.

– Äpplet faller inte långt från trädet, båda mina döttrar har valt att engagera sig ideellt, berättar Berith.

Trots att Berith har haft fullt upp som ledare och funktionär under åren har hon även hunnit med att idrotta själv. Förutom den första Grananbragden har det också blivit fem tjejklassiker. Efter första gången 2005, svor Berith på att hon aldrig mer skulle åka skidor. Det hade varit bakhalt och rent jäkligt.

– Så kan väl inte du säga som är ordförande i en skidklubb? sa svärsonen Chris då. Därefter blev det fyra tjejklassiker till.

Känd prisutdelare

På Vänersborgsgalan i slutet på mars fick Berith Pettersson den verkliga uppskattningen för all den tid hon lagt ned inom föreningslivet och SK Granan i synnerhet. Hon tilldelades då galans hederspris i idrott och fick ta emot priset ur fotbollskändisen Torbjörn Nilssons hand. Den fina motiveringen till varför hon fick ta emot priset berörde.

– Jag var väldigt nära till tårarna när motiveringen lästes upp, men pricken över i:et var att jag samtidigt fick en inbjudan till Streaplers föreställning i Vara konserthus några veckor senare.

Alla som känner Berith vet att hon gillar att dansa, vilket också kröp fram under prisutdelningen där Maxi Jäsklid i Streaplers samtidigt var utdelare av kulturpriset. Och där var sedan inte steget långt till att få en inbjudan.

Även om Berith alltid har Granan i tankarna, brinner hon också för samverkan med andra föreningar. Tidigare har nämnts OK Kroppefjäll, CK Vänershof är ett annat exempel och Tomtetåget i Brålanda ett tredje där Berith syns som Tomtemor. Det var också Berith som initierade Tomtecentrat, där barnen får träffa tomten och lämna in sina önskelistor.

Många strängar...

Berith Pettersson har också många strängar på sin lyra, utöver engagemanget i SK Granan. Hon är ordförande i Örs Kyrkliga syförening, där bland annat återvändareftermiddagen under Allhelgonahelgen blivit mycket lyckosam. När barnen var små startades projektet ”Busa i skogen”, hon har varit Mulleledare och dyker fortfarande upp som Skräptanten i Mulleskogen då och då.

Bland de senare föreningsuppdragen dyker Dals Motorklubb upp. Hon ställer gärna upp som ”kiosktant” när det arrangeras folkrace. Och kanske kan hon samtidigt hålla koll på något av barnbarnen på banan?

– Ja, tänk så många engagerade och trevliga människor jag lärt känna under åren genom idrotten och inom föreningslivet. Det hela är helt fantastiskt!

.